A Vidékfejlesztési Program kertészeti támogatásának köszönhetően november 11-én a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán került sor a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs TÉSZ új, mintegy 3000m3-es hűtőházának ünnepélyes alapkőletételére, amelyen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

Az államtitkár beszédében kiemelte, új mérföldkőhöz érkeztünk: 2016 a pályázatok, 2017 a döntések, míg 2108 a beruházások éve lesz, viszont vannak, akik már idén megkezdik a fejlesztéseiket. A Csornán megvalósuló beruházás közel 150 millió forint támogatással, összesen több mint 256 millió forintból valósulhat meg. A beruházás jól példázza a kertészeti ágazat folyamatos fejlesztésre, innovációra való képességét és igényét, valamint azt, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a munkaerő-igényes, kis- és közepes gazdaságok jelentős támogatásban részesülhessenek.

Az elnyert vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően megépülő hűtőház lehetővé teszi majd, hogy a Hanság-Fertőmenti TÉSZ folyamatosan, egész éven át friss áruval láthassa el a vásárlókat, mivel a hűtőházban tárolt áru az értékesítésig megőrzi kiváló minőségét. Emellett pedig a beruházás megvalósulásával a TÉSZ tovább erősítheti piaci pozícióját, ezáltal növelve a gazdálkodók termelési és értékesítési biztonságát. A fejlesztés a vidéki foglalkoztatáshoz is hozzájárul, mivel új munkahelyek jönnek létre a csornai telephelyén – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban bőven jut forrás a kertészetek fejlesztéseire. A kormány a Vidékfejlesztési Programon belül közel 90 milliárd forintot különített el az ágazat számára, amelyre jelentős, olykor két, háromszoros igény mutatkozik. A beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik, és ahogyan a Hanság-Fetőmenti TÉSZ hűtőházának alapkőletétele is jól mutatja, egyre többen értesülnek pályázatuk pozitív elbírálásáról és kezdik meg projektjük megvalósítását.

A gomba- és hűtőházak létesítésére és korszerűsítésére kiírt pályázat esetében a Miniszterelnökség ez idáig 98 darab kérelmet értékelt pozitívan, amely összesen első körben 7,76 milliárd forint támogatást jelent az ágazat számára. Tekintettel arra, hogy a kérelmek értékelése még nem fejeződött be, így még az idei évben további nyertesek kaphatnak értesítést ügyfélkapujukon keresztül – tette hozzá Kis Miklós.

(Miniszterelnökség)