Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntötte az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Borjog és Bormarketing Konferencia résztvevőit 2017. március 2-án, Budapesten. A nívós szakmai tanácskozáson az információszerzés és az aktualitások megismerése mellett szó esett a közösségi marketing szerepéről, a borászokat érintő jogi kérdésekről, a pályázati lehetőségekről, valamint a közös stratégiák kidolgozásáról.

Köszöntőjében az ágazati szereplők és a szakma képviselőinek összefogására hívta fel a figyelmet. Mint mondta, kiváló példa erre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által megalkotott Szőlő- és Borászati Stratégia, amely a kormányzati célkitűzésekkel, az állami bormarketing stratégiával összhangban szolgálja a magyarországi szőlő-bor ágazat fejlődését.

Az államtitkár szakmai előadásában hangsúlyozta: nagy igény mutatkozik a Vidékfejlesztési Program keretében 2016 szeptemberében megnyílt borászati pályázatra. A mai napig több mint 600 kérelem érkezett be mintegy 42,5 milliárd forint értékben. A Miniszterelnökség figyelembe véve a jelentős hagyományokkal rendelkező, munkaerő igényes ágazat dinamikus fejlődését, még tavaly döntött a keretösszeg megduplázásáról. Ezen döntés jogosságát a támogatási kérelmek mennyisége igazolt is. A 40 milliárd forint keretösszegű pályázatra még beadhatóak a támogatási kérelmek, a negyedik szakasz zárására március 13-án kerül sor.

A hallgatóság rövid tájékoztatást kapott a borszőlő telepítést szabályozó FM rendelet tervezetének állásáról és a tervezet legfontosabb tudnivalóiról is. Ennek megalkotásával a tervek szerint lehetőség nyílik új telepítésű ültetvények támogatására is, amelyet a Vidékfejlesztési Program keretösszegéből finanszíroz majd a kormány.

Kis Miklós Zsolt kitért a fiatal gazdák támogatására is. Az agráriumban elengedhetetlen az innovációra való képesség, az utánpótlás, a fiatal gazdálkodók kinevelése. A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a Vidékfejlesztési Programban is kiemelt figyelmet kapnak a fiatal gazdálkodók, akik támogatására külön alprogram készült. Az államtitkár ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a Miniszterelnökség a fiatal gazdálkodók indulását támogató pályázat esetében a benyújtási határidő március 16-ára változtatása mellett további módosításokat, szigorításokat tervez. Erre azért van szükség, hogy – a kormányzati célokkal összhangban – csak a valós gazdálkodói tevékenységet folytatók nyújthassák be támogatási kérelmeiket.

(Miniszterelnökség)