A magyar kormány és a magyar emberek többségének véleményével is szöges ellentétben áll Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos véleménye, mely szerint Európa nem képes megállítani a migrációt, és a határvédelmi kerítések felhúzása sem jelent megoldást. Dömötör Csaba a Magyar Hírlapnak adott szerdai interjújában hangsúlyozta, Magyarország elutasítja az önfeladást, Európának igenis védekeznie kell az illegális bevándorlás ellen.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos a Politicó című lapban megjelent írását kommentálva hozzátette, a migráció elleni küzdelemben Európának támaszkodnia kell azokra az értékekre és teljesítményekre, amelyek egykor naggyá tették.

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban aláhúzta, a részvételi arány minden korábbi rekordot megdöntött, amely önmagában is komoly fegyvertény, ráadásul - mint fogalmazott - “az egyes kérdések körül nemzeti egység jött létre.” Kifejtette: a magyarok nem akarják, hogy évi egymillió migránst telepítsenek Európába. Nem szeretnék, ha fejenként kilencmillió forintot költenénk rájuk, sőt elutasítják azt is, hogy Brüsszelből nyomás alá helyezzék a kvótákra nemet mondó tagállamokat.

Dömötör Csaba szerint sokan továbbra is lehetőséget látnak a bevándorlásban, Jean-Claude Juncker, az Euró­pai Bizottság elnöke maga fogalmazott úgy - mondta -, hogy legális migrációs útvonalakat kellene kialakítani. Ezzel egyesek szerint a munkaerőpiaci gondokat is orvosolnák, noha erre, mint bebizonyosodott, ez a módszer nem alkalmas. Sőt komoly biztonsági és gazdasági kockázatokat is jelent. Tehát a kvótajavaslat továbbra is ott van az asztalon, most már jogalkotási szakaszban. Az államtitkár kiélezett küzdelemre, kemény hónapokra számít, amelyhez - emelte ki - mind a konzultáció, mind a témában elfogadott országgyűlési határozat erős mandátumot ad a magyar kormánynak.

A politikus arra a kérdésre, hogy Magyarország hogyan áll a biztonság tekintetében, hangsúlyozta: az előttünk álló időszakban a politika egyik legfontosabb kérdése a biztonság lesz. Felértékelődnek majd azok az országok, amelyek garantálni tudják a biztonságot. Ebből a szempontból nem lényegtelen, hogy Magyarország már most is a legbiztonságosabb országok közé tartozik.

A teljes interjú ezen a linken olvasható.

(magyarhirlap.hu, kormany.hu)