Brüsszel nagy nyomás alá helyezi azokat az országokat, amelyek nem akarnak bevándorlókat befogadni, "Magyarországot is meg akarják törni, politikai nyomásgyakorlással, pénzügyi zsarolással és jogi manőverekkel" rávenni a kvótarendszer elfogadására - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Megmozdult a gépezet és megkezdődött a betelepítési tervek végrehajtása

– szögezte le sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba, hozzátéve, megszülettek az ezzel kapcsolatos első jogalkotási döntések.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti konzultációnak különösen nagy jelentőséget ad, hogy politikai nyomásgyakorlással, pénzügyi zsarolással és jogi manőverekkel akarják elérni, hogy mi is fogadjuk el a betelepítési kvótarendszert.

Felidézte, hogy az Európai Parlament szakbizottsága október 19-én arról döntött, meg kell indítani a kötelező, létszámkorlát nélküli, tehát beláthatatlan hatású betelepítési programokat. Ráadásul – fűzte hozzá – az eddig szerintük rosszul teljesítő országokba telepítenének először. Mindezt úgy, hogy a homályos hátterű NGO-kat is bevonnák a betelepítési eljárásokba. Még a családegyesítéseket is megkönnyítenék, ezzel még szélesebbre tárnák a kapukat.

Kép letöltése

Az államtitkár szerint minősítő körülménynek számít, hogy olyan eljárásban akarják jogilag betonba önteni a programot, amely zárt ajtók mögött zajlik.

Sosem fogjuk megszokni, ha Magyarországot gyalázzák

Dömötör Csaba kifejtette: a nyomásgyakorlás egyértelmű jele, hogy a liberálisok frakcióvezetője politikai értelemben újra két lábbal szállt bele Magyarországba, amiért annak van bátorsága megkérdezni az állampolgárokat a betelepítési tervekről. Mondhatnánk – fogalmazott –, hogy Guy Verhofstadtól ezt már megszokhattuk, de

mi sosem fogjuk megszokni, hogy Magyarországot gyalázzák.

A nyomásgyakorlás egy másik jele, hogy újra meghallgatást tartanak majd Brüsszelben Magyarországról.

A megtörési kísérletek harmadik módja pénzügyi jellegű. Világosan az szerepel az EP által jóváhagyott rendeletben, hogy csonkítanák azon országok pénzügyi forrásait, akik visszautasítják a betelepítéseket.

Az államtitkár szerint a magyar ellenzéki pártoknak ebben az ügyben nagyon dicstelen és méltatlan szerep jut. Idehaza letagadják ezeket a terveket, Brüsszelben meg „fel-alá futkosnak, egymással versenyezve jelentgetik fel Magyarországot, és közben simán megszavazzák a betelepítést támogató állásfoglalásokat”.

Magyarország nem fogja hagyni, hogy helyette döntsenek

Dömötör Csaba egyértelművé tette, Magyarország nem fogja némán nézni, hogy egy ilyen horderejű ügyben megkerüljék, és helyette döntsenek. Mint mondta, a magyar kormány Guy Verhofstadttal ellentétben kikéri az állampolgárok véleményét a betelepítési tervekről. Ez ad különleges súlyt és jelentőséget a most zajló nemzeti konzultációnak. Hozzátette: Verhofstadt úrnak azt javasoljuk, hogy a „nagymellényes kioktatások helyett inkább legyen bátor, és nyugodtan kérdezze meg az európai állampolgárokat, mit gondolnak a bevándorlás és a betelepítések kérdéséről”.

Most van még lehetőség arra, hogy kiálljunk magunkért. Most van még lehetőség arra, hogy keresztbe feküdjünk a betelepítési terveknek.

Ezért kérünk minden felelős magyar állampolgárt arra, hogy mondja el véleményét, és támogassa a kormány és a miniszterelnök küzdelmét.

Most kell cselekednünk, mert a „golyó tényleg ott van a csőben, és később nem lesz lehetőség, hogy kipiszkáljuk onnan”.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI, kormany.hu)