Az összefogás a legfontosabb üzenete 1848-nak – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára Szabadkán.

(Az MTVA felvétele.)

"A magyarságnak, bárhol is él, össze kell fognia. (...) Az összefogás nemcsak azt jelenti, hogy együtt vagyunk, hanem azt, hogy a közösség érdekében állást is foglalunk és ez az összefogás nemcsak a magyarság szintjén kell, hogy megjelenjen, hanem meg kell hogy jelenjen európai szinten is" - fogalmazott az államtitkár a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) központi március 15-i megemlékezésén.

Kép letöltéseAz összefogás a legfontosabb üzenete 1848-nak Fotó: Ligeti Edina/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Hozzátette: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarság képes legyen megmaradni, "minden magyar ember ott legyen képes boldogulni és ott találjon otthonra, ahol megszületett".

Mint fogalmazott: a magyarságnak 1848-ban bátorság kellett ahhoz, hogy szembeszálljon Béccsel és ugyanez a bátorság kellett ahhoz is, hogy később Moszkvával nézzen szembe. Ez a bátorság kell ahhoz is, hogy "bárkivel szembe szálljunk, aki a szabadság gondolatát, a szabadságot akarja megtörni" - jelentette ki Tuzson Bence.

Kép letöltéseA magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarság képes legyen megmaradni Fotó: Ligeti Edina/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A nemzeti összetartozás és a nemzeti érdek akkor is felülírhatatlan, ha éppen nem divatos, különbség pedig azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják - hangsúlyozta ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint mondta, 1848. március 15. történelmi pillanat volt, mert a nemzet mondta el, hogy mit kíván, "akik pedig megfogalmazták, azoknak szavai találkoztak a nemzet akaratával és elképzeléseivel".

Kép letöltéseFotó: Ligeti Edina/Miniszterelnöki Kabinetiroda

"Nem hiszek abban, hogy ma az igazi ellentmondás a liberális és konzervatív szemlélet között van. Abban hiszek, hogy az ellentmondás azok között van, akik váltogatják a mentéjüket és akik nem. Különbség azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják. Különbség van köztünk és azok között, akik a józan ész politikája, az emberek elvárásának teljesítése helyébe önmagukat helyezik. Ezek áthidalhatatlan különbségek" - fogalmazott beszédében a VMSZ elnöke, aki egyben ezzel indította el pártja kampányát az előre hozott parlamenti választásokra.

Kép letöltéseFotó: Ligeti Edina/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A VMSZ-ről és a választásokról szólva kiemelte: a VMSZ az a biztos pont, amely "a jelenből a vajdasági magyar jövőbe mutat utat, a biztos pont, ami a közösségi megmaradást jelenti".

(MTI/kormany.hu)