Rogán Antal nem ért egyet a májusi Dózsa György úti halálos gázolás gyanúsítottjának házi őrizetbe helyezésével, szerinte a hatóságoknak fellebbezniük kell. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter erről az Origo hírportál megkeresésére nyilatkozott.

Rogán Antal azt mondta: szörnyű, ami történt, hiszen két ember meghalt, és ezért viselni kell a felelősséget.

Emlékeztetett: ahogyan korábban a szlovák milliomosnő, Eva Rezesová esetében, úgy most sem ért egyet a házi őrizettel. "Főleg akkor, ha a súlyosbító körülmények, amelyek a sajtóban megjelentek - mint például a kokainfogyasztás -, megfelelnek a valóságnak" - fogalmazott Rogán Antal az origo.hu oldalon kedden megjelent cikk szerint.

Az eddigi adatok szerint a férfi május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül, a megengedett sebességet jóval túllépve haladt autójával Budapesten a XIII. kerületi Dózsa György úton, a külső forgalmi sávban. A járműve a Kassák Lajos utcai kereszteződésnél összeütközött egy másik, a Dózsa György úton, a Tüzér utca felől érkező, a kereszteződésnél balra kanyarodó, a belső forgalmi sávban szabályosan közlekedő személyautóval. Az ütközés következében a járművek felsodródtak az út jobb oldalára, ahol a trolibusz megállójában elütöttek három várakozó embert. A baleset következében a szabályosan közlekedő jármű két utasa meghalt, ketten súlyosan, ketten könnyebben megsérültek.

A vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított kokaint fogyasztott. A férfi cselekménye halálos közúti baleset gondolatlan okozásának és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyben eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítványt a bűnismétlés veszélye miatt találta megalapozottnak, míg a védői indítványt az enyhébb kényszerintézkedésre nézve.

A kerületi bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ellen részben szintén közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt folyik másik büntetőeljárás. E körülmény, továbbá a gyanúsított életvitelére vonatkozó nyomozati adatok, valamint a gyanú szerinti bűncselekmény jellege együttesen megalapozzák a bűnismétlés veszélyét, ami a bíróság szerint házi őrizettel kiküszöbölhető. A kerületi bíróság végzése nem jogerős.

(MTI)