A főpolgármester annak ellenére kezdte követelni a kormánytól az agglomerációs közlekedés finanszírozását, hogy arról a miniszterelnökkel korábban már megállapodott - mondta el az ATV Szabad szemmel című műsorában a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pénteken. A Rogán Antallal készült interjút csütörtökön vették fel.

Orbán Viktor és Tarlós István már karácsony előtt megállapodott az agglomerációs közlekedés és azzal együtt a HÉV-ek átadásáról - mondta a politikus.

Rogán Antal közölte: a találkozó 90 százalékán jelen volt, és azt konstruktívnak értékelte, mert megállapodás született arról, hogy a kormány segít a fővárosnak, és átvállalja az agglomerációs közlekedést és a HÉV-eket. A miniszter azt mondta: ezért nem egészen érti, hogy a főpolgármester azóta miről beszél.

Emlékeztetett: Tarlós István január elején, vagyis a megállapodás után állt elő azzal a követeléssel, hogy az állam vegye át az agglomerációs közlekedést. Rogán Antal hozzátette: jelezték a főpolgármesternek, hogy a megállapodáson született döntésekről a kormány következő ülésén határoz.

Az átadással kapcsolatban már csak részletkérdéseket kell lezárni, köztük pénzügyieket - mondta a miniszter, példaként említve, hogy a főváros "10 milliárdos nagyságrenddel" tartozik a MÁV-nak, mert 2010 óta a Budapest-bérletek felhasználásából származó összegeket nem egyenlítette ki.

(MTI)