A számítógépes bűnözésről, illetve az internet biztonságáról is szó lesz a budapesti kibertér-konferencián – hangsúlyozta Sztáray Péter a Külügyminisztérium biztonságpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkára 2012. szeptember 20-án egy a Külügyminisztériumban tartott sajtóbeszélgetésen. A konferencia koordinálásáért felelős miniszteri biztos hozzátette: az év egyik legjelentősebb hazai eseménye lesz a 2012. október 4-5-i tanácskozás.

Sztáray Péter a beszélgetés résztvevőinek elmondta: a konferencián több, a kibertérrel kapcsolatos kérdést vizsgálnak, ezek között említette a nemzetközi szabályozást, az állam, a magán- és a civil szektor közötti kapcsolatot, a számítógépes bűnözést, továbbá az internet biztonságát. Ezek rendkívül fontosak, hiszen "az egész életünket átszövik" – mutatott rá a helyettes államtitkár.

A konferencia mottója: bizalommal és biztonsággal a szabadságért és a fejlődésért. A bizalom azt jelenti, fontos, hogy az emberek megbízható hálózatot használhassanak – közölte, hozzátéve, a tanácskozáson sok szó esik majd a biztonságról is, amely a bizalom alapja. A mottóban jelzett szabadság az információáramlásra utal, a fejlődés pedig a könnyebb hozzáférést, a társadalmi és gazdasági fejlődést jelenti – magyarázta.
Sztáray Péter kiemelte, a tavalyi londoni tanácskozás első utókonferenciáját a budapesti Millenáris Parkban rendezik meg. A tervek szerint az eseményt Orbán Viktor miniszterelnök, William Hague brit külügyminiszter és Kim Szung Han dél-koreai külügyminiszter-helyettes nyitja meg, utalva arra, hogy az előző ilyen konferenciát Londonban, a következőt pedig Szöulban tartják - mondta.

Közölte, várhatóan a résztvevők között lesz Toomas Hendrik Ilves észt államfő, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Carl Bildt svéd külügyminiszter, további szakminiszterek és több nagyvállalat képviselői.

A konferencián szeretnék ösztönözni az országokat arra, hogy csatlakozzanak a 2001-es, kiberbűnözés elleni budapesti konvencióhoz – mondta. Hozzátette: az előző, londoni tanácskozáshoz képest eltérést jelent, hogy Magyarország – földrajzi elhelyezkedése okán – a nyugat-balkáni országok képviselőit is meghívta.

Kitért arra is, hogy a rendezvényen ifjúsági fórumot is szerveznek 17 és 25 év közötti fiataloknak, hiszen ők azok, akik a legaktívabban használják a világhálót. A konferenciát a tanácskozás honlapján élőben közvetítik.

(MTI/Külügyminisztérium)