Az Operaház vendégjátéka mellett a Virtuózok fellépésével, dzsessz- és komolyzenei koncerttel, előadásokkal, képzőművészeti kiállítással és artista flash mobbal népszerűsíti a magyar kultúrát New Yorkban a High Note Hungary elnevezésű, november 11-ig tartó rendezvénysorozat.

A kulturális fesztivált Erkel Ferenc Bánk bán című operájának díszbemutatójával múlt héten nyitották meg a Lincoln Központ David H. Koch színházában, New Yorkban. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Áder János államfő, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Plácido Domingo operaénekes. A kéthetes rendezvénysorozat alatt az Magyar Állami Operaház négy opera, és a Magyar Nemzeti Balett három balettelőadást mutat be, valamint két gálakoncertet is ad a New York-i David H. Koch színházban és a Carnegie Hallban.

Kép letöltéseFotó: KKM

A New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett, hétfőn kezdődött sorozat célja, hogy a magyar kultúra különböző szegmenseiből adjon ízelítőt az amerikai közönségnek.

A nyitórendezvényen a Britain's Got Talent vetélkedő döntős formációja, a Fricska mutatott be újraértelmezett magyar néptánc produkciót a Manhattan híd brooklyn-i hídfőjénél, majd a hídra az opera és balett világát bemutató animációt vetítettek. A fényfestést a Kiégő Izzók nevű vizuális csoport művészei álmodták meg.

Káel Csaba rendező és Michael Walsh amerikai zenekritikus, a Time Magazin egykori újságírója Goldmark Károly Sába Királynője és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáiról tartanak előadást, valamint engednek bepillantást a kulisszák mögé.

A Virutózok öt fiatal művésze november 8-án adott egészestés koncertet a Koch Színházban. A könnyűzenét képviselő Sad But True című előadásban Pankovits Nikolett dzsesszénekesnő és zenekara örökzöld magyar dzsessz-sanzonokat ötvöz magyar irodalmi kivonatokkal és népzenei motívumokkal, és mesél honvágyról, szeretetről, emberségről és szerelemről.

A Koch Színház előterében a fesztivál teljes ideje alatt látható a tíz magyar képzőművész alkotásait bemutató Hungary Emerging kiállítás. A rendezvény egyedülálló lehetőséget biztosít a fiatal magyar származású művészek számára, hogy bemutatkozhassanak az amerikai közönség előtt.

A kéthetes High Note Hungary Fesztivál Kodály Zoltán klasszikus művével, a Psalmus Hungaricussal zárul, amelyet a New York-i Saint Peter's Church zenekara, kórusa és az Operaház tenor szólistája ad elő, Karosi Bálint vezényletével.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)