Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes 2015. október 30-án megbeszélést folytatott a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Marco Antonio Núñez Lozano-val, a chilei képviselőház elnökével.

Marco Antonio Núñez Lozano Kövér László házelnök meghívására parlamenti képviselőkből álló delegáció élén tartózkodott Magyarországon. A Chilével való kétoldalú kapcsolatok az utóbbi másfél évben lendületesen fejlődtek: 2014-ben újra nyílt a chilei a magyar nagykövetség, idén magyar kereskedőház nyílt a chilei fővárosban az újabb lehetőségek felkutatása érdekében, a két ország között pedig rendszeresek a magas szintű érintkezések.

A megtett lépések a kereskedelmi kapcsolatokban is pozitívan köszönnek vissza: 2014-ben mind a magyar export, mind az import mintegy 60%-kal nőtt az előző évhez képest. A trend az idei év első hét hónapjában is folytatódott a hagyományosan magyar kereskedelmi többletet mutató áruforgalomban, amely 25%-os növekedést ért el.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton

A megbeszélésen partnere érdeklődésére Szabó László miniszterhelyettes széles körű tájékoztatást adott a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságfejlesztést segíteni hivatott háttérintézményeket is integráló struktúrájáról, valamint a 2010 óta bevezetett gazdaságpolitikai intézkedéseink tartalmáról, s azok eredményeiről. Részletesen szólt – többek közt – a munkaerőpiaci szabályozás, az ÁFA és SzJA politikánk alapelveiről, valamint a devizahitelek forintosításáról, s annak a bankszektorra gyakorolt hatásáról.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton

A chilei fél méltatta a magyar kormány pragmatikus és határozott politikáját, s – országával párhuzamot vonva – elismerését fejezte ki a rendszerváltást követő demokratikus átmenet vívmányait illetően. Egyetértettek a felek abban, hogy a sikeres külpolitizálás kulcsa a gazdasági stabilitásban rejlik. E gondolat mentén kölcsönösen kifejezték a két ország közti együttműködés további erősítésének szándékát, mely – többek közt – a tavaszra tervezett miniszterhelyettesi találkozó, és a Csendes-óceáni Szövetségben történő együttműködés keretein belül bontakozhat ki.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton

A chilei képviselőházi elnök magyarországi útja során Kövér László házelnökkel és Szabó László miniszterhelyettessel folytatott megbeszélésein túl tárgyalt az Igazságügyi Minisztériumban, találkozott az Országgyűlés Magyar-Latin-Amerikai Baráti Tagozatának képviselőivel is és látogatást tett Egerben.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)