A Magyar-Belorusz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 6. ülésszakára 2015. szeptember 17-18. között került sor Budapesten. A Bizottság magyar társelnöke dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, belorusz partnere Alena Kupcsina külügyminiszter-helyettes. Az ülésen a felek áttekintették a gazdasági együttműködés aktuális helyzetét és fejlesztésének lehetséges irányait.

A Bizottság üléséhez kapcsolódóan a gazdasági kapcsolatok fellendítésében kiemelten aktív Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Belorusz Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve immár negyedik alkalommal magyar-belorusz üzleti fórumot szervezett. A belorusz vállalatok elsősorban a faipar, élelmiszeripar, mezőgazdasági gépgyártás, textilipar, valamint a turizmus területén kerestek magyar partnereket.

Magyarország számára a Belarusz Köztársaság a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partner a FÁK országok viszonylatában, amellyel tavaly 280,3 millió dollár értékű kétoldalú forgalmat bonyolítottunk. 2014. évi kivitelünk 191,7 millió dollár volt, amelynek döntő részét a feldolgozott termékek tették ki (56%), melynek jelentős részét képezték a gyógyszerek (75,9 millió dollár). Az exportban szintén nagy arányt képviselnek a gépek és a szállítóeszközök (34%), mely kategórián belül a híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek (35,8 millió dollár) és a villamos gépek, készülékek és műszerek (10,9 millió dollár) súlya jelentős. A 2014. évi magyar import 88,69 millió dollár volt, így 2014-ben a külkereskedelmi mérleg többlete 103 millió dollárt tett ki.

Az ülésszak keretében a felek áttekintették a kétoldalú együttműködés legfontosabb területeit különösen a kereskedelem, a mezőgazdaság, a közlekedés, a tudományos és technológiai együttműködés, az egészségipar, az oktatási és kulturális kapcsolatok és a turizmus területén.

Az ülést követően a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Belorusz Univerzális Árutőzsde együttműködési megállapodást írt alá.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)