A kormány egyik célja az, hogy nőjön a kis- és középvállalkozások exportja, ezért támogatja a vállalkozásokat abban, hogy minél nagyobb számban vegyék igénybe az ösztönzőrendszer eszközeit - közölte Szabó László miniszterhelyettes az Exportra fel! című fórumon.

Szabó László elmondta: az elmúlt fél évben több mint 7,9 százalékkal nőtt a magyar export, ami azt jelzi, hogy a magyar minőségi termékekre és technológiára komoly igény van.

Kép letöltéseFotó: KKM / Exim

Hozzátette, ugyanakkor az export túlnyomó részét, közel 80 százalékát a nagy multinacionális vállalatok által előállított termékek teszik ki, ezért növelni kell a kis- és középvállalkozások (kkv) exportképességét. A kormány fontosnak tartja, hogy minél több kis- és középvállalkozó szállítson be a nagyobb cégeknek, és ha elértek egy adott fejlettségi fokot, akkor önálló exportra is képesek legyenek - hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: KKM / EximElmondta, az exportfejlesztésben a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) az Eximbank Zrt. segítségével olyan csomagot tud nyújtani a kis- és középvállalkozóknak, amely lehetővé teszi, hogy a versenyképes terméküket, szolgáltatásukat külföldön is el tudják adni. A külföldi partnerek megtalálásától kezdve a szabályozásokon, nyelvi problémákon keresztül a sikeres üzlet lebonyolításáig mindenben tudnak segíteni és ezt finanszírozni is tudják - ismertette.

Az államtitkár szólt arról is, hogy tavaly 2013-hoz képest 4 százalékkal, 66 százalékra nőtt a magyar beszállítók aránya, így az országban működő nagy integrátor cégek beszállítóinak kétharmada magyar cég.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: minden lehetséges támogatást megadnak ahhoz, hogy az exportra termelő helyi cégek még több lehetőséghez jussanak. A zalai megyeszékhelyen a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban a források 60 százalékát gazdaságélénkítésre és új munkahelyek létrehozására használják fel.

Puskás András, az Eximbank Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a kkv-k számára minden igényre kiterjedő, kedvezményes finanszírozási lehetőséget alakítottak ki. A szolgáltatások igénybevételének megkönnyítésére kilenc nagyvárosban nyitnak képviseleti irodát.

Kép letöltéseFotó: KKM / Exim

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Exim, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az önkormányzatok együttműködésével megvalósuló Exportra fel! című fórumsorozatot azzal a céllal indították el, hogy ösztönözzék és támogassák a cégek külpiacra lépését és fejlesszék a hazai beszállítói kapacitásokat.

Magyarországon az export GDP-hez mért aránya 90-95 százalék, az export meghatározó részét külföldi vállalatok bonyolítják le, mindössze 15-20 százalékra tehető a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások aránya. A hosszú távú cél, hogy az exportképes vállalkozások száma a jelenlegi 2-3 ezerről 10 ezer fölé emelkedjen, növelve ezzel a foglalkoztatást és a gazdaság teljesítőképességét.

(MTI)