2017. július 20-án érkezett meg a Peru északi részén található Paita kikötőjébe az a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felajánlott víztisztító berendezés, amely hamarosan Huarmaca, egy ötezer fős település teljes lakosságát látja el egészséges ivóvízzel.

Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára 2017 márciusában limai tárgyalásai során, a Perut sújtó természeti csapások idején ajánlotta fel a magyar segítséget. A heves esőzések, majd az ezt követő áradások komoly és maradandó károkat okoztak a latin-amerikai ország infrastruktúrájúban és nem pusztán utak, hidak mentek tönkre, hanem az ivóvízellátásban is tartós nehézségek alakultak ki. Magyarország komoly tapasztalatokkal és tudással rendelkezik mind a víztechnológia és szennyvíztisztítás, mind az áradások utáni helyreállítások területén, így lehetőségünk van nem csak a hasznos, de nemzetközi szinten is magas színvonalat képviselő segítségnyújtásra.

Magyarország donorként elkötelezett, hogy ott segítsen, ahol baj keletkezik, és ahol erre a legnagyobb szükség van, ezért a perui igényeket felmérve olyan víztisztító konténer szállítását ajánlotta fel, amely naponta 200 m3, a nemzetközi szabványoknak megfelelő ivóvizet képes előállítani. Az eszközt a nemzetközileg is ismert és elismert Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. készítette el, amely cég később szakembereket is küld a helyszínre, hogy Huarmacában rendszerbe állítsa a felszerelést, valamint felkészítse a helyi vízmű dolgozóit a hosszú távú üzemeltetésre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ezen felajánlásával egy olyan település tartós ivóvízellátása oldódik meg a térségben egyedülálló módon, ahol a lakosság, köztük egy ötszáz fős iskola tanulói jelenleg nem rendelkeznek iható vezetékes vízzel.

(KKM)