Magyarország volt a nemzetközi Holokauszt Emléknap hivatalos társszervezője és közreműködője New Yorkban, az ENSZ-ben. Ban Ki Mun főtitkár részt vett a magyar állandó ENSZ misszió emlékező rendezvényén, Takács Szabolcs államtitkár pedig a magyar IHRA elnökség nevében szólalt fel.

Bogyay Katalin ENSZ nagykövet kezdeményezésére az idén Magyarország volt az ENSZ nemzetközi Holokauszt emléknap egyik társzervezője és közreműködője.

Bogyay Katalin állandó képviselő az ENSZ valamennyi fóruma előtt aktívan képviselte a magyar IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) elnökségi prioritásokat, amelyeket először 2015 januárjában ismertetett az ENSZ Közgyűlése előtt. A nagykövet sorozatosan felhívta a figyelmet a magyar kormány antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia álláspontjára.

Kép letöltéseFotó: KKM

A 27-i hivatalos emléknap esti programját  a magyar ENSZ misszión rendezték, amelynek díszvendége Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár volt, és amely a vészkorszakban meghalt magyar zsidó zeneszerzőknek állított emléket, egyben bemutatva a Liszt Ferenc Zeneakadémiát, a zenei oktatás eredményeit. Bogyay Katalin ENSZ nagykövet felkérésére Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora vállalta az együttműködést. A nagy sikerű koncerten Szabadi Vilmos (hegedű), Karasszon Eszter (cselló) és Marczi Mariann (zongora) léptek fel. Kőry Ágnes, Londonban élő kutató előadása a vészkorszakban meghalt zeneszerzőkről szólt. A téma megjelenítése összefügg az IHRA által szorgalmazott állandó kutatás és oktatás fontosságával.

Az ENSZ palota január 27-i központi hivatalos megemlékezését Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár beszéde nyitotta meg. Felidézve az ünnepség Holokauszt és emberi méltóság mottóját, emlékeztette a nemzetközi közösséget arra a közös felelősségre, mi szerint mindenkinek megkülönböztetés nélkül joga van a törvény egyenlő védelméhez.

Kép letöltéseFotó: United Nations Photo Library

Magyar vonatkozását tekintve kiemelkedő jelentőségű, hogy az IHRA elnöke a szövetség történetében először a magyar elnökség alatt szólalhatott fel az ENSZ közgyűlési termében nemzetközi közönség előtt. Rávilágítva arra, hogy ez a világot megrázó tragédia az ENSZ és az IHRA közös eredője, Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár, az IHRA elnöke felszólalásában felhívta a figyelmet a szervezet küldetésének központjában lévő holokausztoktatás fontosságára, valamint hogy minden ember méltóságát tisztelni és védeni kell. Elmondta, az antiszemitizmus és az emberi jogi jogsértésekkel szembeni határozott és gyors fellépés a nemzetközi közösség feladata.

Hangsúlyozta továbbá a magyar Kormány elkötelezettségét az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia elve mellett.
Bogyay Katalin magyar nagykövet javaslatára idén az ENSZ-ben megemlékeztek az “elfeledett holokausztról”, a  roma holokausztról is két magyar roma muzsikus, Kopár Antal (gitár) és Horváth Béla (hegedű) fellépésével.

A nagy szakmai és diplomáciai elismerést jelentő rendezvénysorozattal kapcsolatosan Bogyay Katalin ENSZ nagykövet hangsúlyozta, hogy a magyar társszervezés és részvétel az ENSZ-el való nagyon intenzív és elismert  szakmai együttműködésnek köszönhető. Ma a rendezvénysorozat a holokausztoktatásról szóló kerekasztal beszélgetéssel folytatódik az ENSZ-ben Takács Szabolcs IHRA elnök részvételével.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)