Kambodzsa gazdasága abba a stádiumba ért, hogy komoly külpiaci lehetőségek nyílnak a magyar vállalatok számára - mondta el az MTI-nek telefonon Phnompenből Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kambodzsai gazdaság az elmúlt két évben hét százalék fölötti növekedést tudott felmutatni, így a térség egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, és az ország éppen olyan területeken keres együttműködést, amelyek a magyar gazdaság erősségei.

"Jól láthatóan a nyugat- és közép-európai barátaink is egyre jobban érdeklődnek Kambodzsa iránt. Nem maradhatunk ki ebből a versenyből" - húzta alá a miniszter, aki az ország kormányfőjével, valamint külügyminiszterével, kereskedelmi, fejlesztési, és turisztikai tárcavezetőjével is tárgyalt.

Kép letöltéseA magyar kormány a két ország közötti gazdasági kapcsolatok jelentős élénkülésére számít Fotó: KKM/Kovács Márton

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Kambodzsa a mezőgazdaság terén a feldolgozóipar teljes hiányával küzd, s várja a magyar beruházásokat az állattenyésztés és a húsipar terén. Elmondta azt is, hogy Kambodzsa az informatika terén a magyar szoftvermegoldások iránt is érdeklődik, továbbá az egészségügy átszervezéséhez is várják a magyar technológiát, orvosi műszereket, s van kereslet a magyar vízgazdálkodási megoldásokra is.

Szijjártó Péter tudatta: a magyar vállatok kambodzsai sikeressége érdekében látogatása során beruházás-védelmi megállapodást írtak alá, az Eximbank pedig 26,7 millió dolláros hitelkeretet nyit a magyar és kambodzsai vállalatok együttműködésének elősegítésére. Emellett magyar kereskedelmi képviselet is nyílt most Phnompenben, s ezzel a miniszter elmondása szerint több mint 20 év után Magyarország ismét közvetlenül is képviselteti magát Kambodzsában. A miniszter tudatta: jelenleg a két ország közötti kereskedelem minimális, de a magyar kormány a gazdasági kapcsolatok jelentős élénkülésére számít.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszámolt, hogy látogatása alkalmával ösztöndíj-megállapodást is aláírtak, melynek értelmében évente 15 kambodzsai diák tanulhat majd Magyarországon.

(MTI)