A Szófiai Magyar Intézet, Bulgária egyik legidősebb intézete, 70 évvel ezelőtt, 1948-ban nyitotta meg kapuit. Az évfordulóra az intézet az elmúlt tíz év gazdag és változatos tevékenységét bemutató plakátkiállítással készült EZEK VAGYUNK MI: SZMI–KALEIDOSZKÓP címmel, amelynek ünnepélyes megnyitójára október 19-én 16.00 órakor került sor.

Őexc. Balázsné Harangozó Tekla, Magyarország szófiai nagykövete a kiállítást megnyitó ünnepi beszédében méltatta az intézet Bulgáriában betöltött fontos szerepét, és felhívta  a jelenlévők figyelmét a jubileumi alkalomból megjelent albumra.  A jubileumi album az intézet nagyszabású munkájának utolsó évtizedébe ad betekintést, szerepelnek benne az intézet immár hagyományos, rendszeresen megrendezésre kerülő eseményei, a Sumeni Magyar-Bolgár Szavalóverseny és a Liszt-Bartók Zongoraverseny, de az intézet más téren elért eredményeiről is beszámol.

Az ünnepségsorozat záró rendezvényére MAGYARORSZÁG ÜNNEPE címmel a Szófiai Filharmóniában került sor este 19.00 órakor. Hollerung Gábor karmester vezetésével a Filharmónia zenekara Kodály Zoltán Galántai táncok, Liszt Ferenc Magyar Fantázia és Bartók Béla Concerto zeneműveit adta elő. A Magyar Fantáziában a zongora szólót Dora Deliyska, Bécsben végzett és jelenleg is ott élő bolgár zongoraművész játszotta.

Az ünnepségeken részt vettek a Szófiai Magyar Intézet egykori igazgatói, Doncsev Toso, Arató György és Szondi György.

(KKM)