Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát.

Amint az ismert, az amerikai székhelyű, szélsőséges fajvédő National Policy Institute október 3-5. között konferenciát szervezne Budapesten "Európa jövője - kilátások a geopolitika, az identitás és a nacionalizmus vonatkozásában" címmel. A konferencia előadói listáján, első helyen szerepel Alexander Dugin professzor, a közismerten radikális, rasszista, nagyorosz nacionalista, illetve ukránellenes nézeteket valló orosz politológus és ideológus, a Nemzeti Bolsevik Párt, az Eurázsia Párt egyik alapítója. Az előadók között felszólalóként szerepel Gyöngyösi Márton szélsőjobboldali képviselő is.

A magyar kormány élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő és a kisebbségeket vallása, származása miatt sértő szerveződésektől, így a tervezett radikális konferenciától is. A konferenciát a szélsőséges körök arra akarják felhasználni, hogy lejárassák Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt, ami elfogadhatatlan.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)