Dr. Pana Petra helyettes államtitkár részt vett és beszédet mondott a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) megalapításának 25. évfordulója alkalmából megrendezett fogadáson. A Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara – amely az alapítása óta megháromszorozta tagjainak számát - 20 szektorból mintegy 3000 brit és magyar üzletemberrel áll kapcsolatban.

A BCCH 2014-ben a Brit Kormánnyal és a Brit Nagykövetséggel közösen alapította meg a Brit Kereskedelmi Központot azzal a céllal, hogy tovább erősítse a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Királyság és Magyarország között, valamint növelje a brit kis- és középvállalatok Magyarországra irányuló exportját.

A Brit Kereskedelmi Központ eddigi két és fél éves működése alatt 500 kis- és középvállalkozásnak nyújtott szakmai támogatást; a Kamara üzleti hálózatának segítségével pedig több tucat brit cégnek segített a magyar piacra lépésben és új munkahelyek teremtésében.

Kép letöltéseFotó: KKM

Helyettes Államtitkár asszony köszöntőjében méltatta a kiváló brit-magyar gazdasági kapcsolatokat. Elmondta, hogy 2015-ben az Egyesült Királyság Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 2,9%. A kétoldalú áruforgalom 2015-ben 15%-kal 5,1 milliárd euróra nőtt, a trend 2016. első félévében is folytatódott: 3%-os növekedéssel 2,6 milliárd eurót tett ki. Dr. Pana Petra a Brexit kapcsán sajnálatát fejezte ki, hogy a britek a kilépést választották, azonban hangsúlyozta, hogy hazánk tiszteletben tartja a brit polgárok döntését továbbá, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok terén továbbra is fontos szövetségesként tekintünk az Egyesült Királyságra.

A rendezvényen a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta, hogy az elmúlt 25 évben a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara jelentős szerepet játszott a Magyarországon jelenlévő brit vállalatok üzleti profiljának erősítésében. Tóth Vazul elnök bizalmát fejezte ki az iránt, hogy a Kamara a jövőben is kulcsszerepet tölthet be a magyar-brit üzleti kapcsolatok fejlesztésében. Hangsúlyozta, hogy ebben fontos szerepet szánnak a 2014-ben alapított Brit Kereskedelmi Központnak, melynek eddig működése alatt mintegy fél millió font értékben kötöttek üzletet magyar és brit vállalatok.

(KKM)