Gyönyörű, egyúttal megrendítő fényképek készítőit jutalmazták a Külügyi és Külgazdasági Intézetben január 29-én.

A Fejlesztés Európai Éve alkalmából tavaly meghirdetett „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” elnevezésű pályázatra számos alkotás érkezett, ezek fiatal készítői távoli világokat jártak be, hogy megörökítsék az ott élő emberek életét.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

A díjakat Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára és Dancs Ferenc, a tárca nemzetközi fejlesztési és humanitárius főosztályának vezetője adta át.

Mikola István köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nem csupán lelkiismereti, de számunkra is fontos érdek azoknak az országoknak a fejlesztés útján történő megsegítése, ahol az emberek nélkülözik a mindennapjaikhoz szükséges alapvető feltételeket, például a tiszta ivóvizet vagy az emberi létezés egyéb biztonságos körülményeit. Magyarország – ahol a segítő szándék soha nem hiányzott – főként a tudástőkét képes mozgósítani a fejlesztéshez. Hozzátette ugyanakkor, hogy a segítés soha nem könnyű, hiszen valóban látásmódot kell váltanunk, ki kell lépnünk saját megszokott sémáinkból ahhoz, hogy más szemmel is láthassuk világot. A fotók pedig segítenek bennünket ebben.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

Az ünnepélyes díjátadást követően nyilvános beszélgetésre került sor a pályázat nyerteseivel, így Hajdú D. András első helyezettel. Vallomások hangzottak el a személyes motivációkról, a „más terepen” történő fotózás élményéről, és arról, hogy az alkotó tevékenység révén miként lehet segíteni a fejlesztésre szoruló országokat.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)