A Terror Háza Múzeum fennállásának 10. évfordulója alkalmából rövidfilm-pályázatot hirdetett 20 év alatti fiatalok számára, melynek nyertes munkáit a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, 2012. február 25-én mutatták be a nagyközönségnek. A díjakat Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár adta át.

Kovács Zoltán aláhúzta: fontos, hogy a hétköznapi ember, és kiemelten az ifjúság hogyan viszonyul a „szabadság” és a „terror” témaköréhez. A digitális pályázat egyértelműen megszólította a fiatalokat, hiszen számos csodás pályamű érkezett – mutatott rá.

Kovács Zoltán (fotó: Horváth Ernő)

A fiatalok a „Szabadság” és „Terror” témakörében, mobiltelefonnal rögzített rövidfilmekkel pályázhattak. A zsűri nem a kisfilmek minőségét, sokkal inkább azok eredetiségét, ötletességét, az üzenet megfogalmazását díjazta. A pályázatra 26 alkotás érkezett be, a fiatalok számos aspektusból közelítették meg a kiírás témáit.

A szakmai zsűri tagjai Schmidt Mária, Kardos Csaba, Tallai Gábor és Kmety Tamás, akik a három legszínvonalasabb, legeredetibb és a megvalósításában legkiforrottabb alkotást egy-egy iPaddel díjazták.

fotó: Horváth Ernő

A pályázat győztese Elődi Márton "Szabadság ma" című kisfilmje lett. A pályaműveket február 25. után megtekinthetik a kommunizmusaldozatai.kormany.hu oldalon.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is a kezdeményezés mellé állt, Navracsics Tibor személyesen írt köszöntőlevelet az első három helyezettnek.

(kormany.hu)