A jövő évi költségvetés GDP arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány október 27-én elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyet 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány mellett a 2,8 százalékos pénzforgalmi hiánnyal tervez, ez utóbbi fogalmazódott meg az IMF-EU megállapodásban – mondta a nemzetgazdasági miniszter. A költségvetés 3 százalék alatti deficitet tartalmaz, tehát először teljesíti az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalt, a stabilitási és növekedési egyezményben lefektetett hiánycélt" - fogalmazott a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a tervezett jövő évi, GDP arányosan 2,8 százalékos pénzforgalmi deficit 834 milliárd forint. Hozzátette azt is, hogy a költségvetés GDP arányosan 0,8-0,9 százalékos pozitív elsődleges egyenleget (ami nem tartalmazza a kamatfizetést) tartalmaz, szemben a 2010. évi 0,3 százalékos pozitív egyenleggel. A kamatkiadások tervezett összege 2011-ben 1.055 milliárd forint.

A miniszter által a talpra állás költségvetésének nevezett jövő évi büdzsé 3,0 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol, s azzal, hogy az államadósság már csökken. Megjegyezte azt is, hogy "ez egy ambiciózus, de reális gazdasági növekedési ütem, amiben nincs benne egy újabb globális válság, amivel nem számolunk".

A költségvetés három gazdaságpolitikai célkitűzést kíván szolgálni: a munkahelyteremtést, a növekedés élénkítését, valamint a családok és a gyermekvállalás segítését – magyarázta Matolcsy György. Matolcsy György szerint a 2011-es költségvetés a családok erőteljes támogatását, az üzleti szféra levegőhöz juttatását, és a közszféra karcsúsítását tűzi ki célul.

A közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánják csökkenteni jövőre – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ennek nagyobb része, megközelítőleg 25 ezer fő az évenként szokásos természetes fogyás, a többiek pedig a magánszférába kerülhetnek – jelezte a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a központi költségvetési intézményeknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél 10 százalékos lesz a létszámleépítés, 5 százalékos dologi költségcsökkentés mellett. A kormány azzal számol, hogy jövőre a közszférában a nominális bérkiáramlás összege nem változik, de a jövő évi adóváltozások és a létszámcsökkenés következtében 4-5 százalékos bruttó béremelés válik lehetségessé – fogalmazott.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a jövő évi költségvetés három kulcsösszefüggésre épül. Egyrészt az elmúlt 20 év legjelentősebb adócsökkentésére, amely közel 450-500 milliárdot jelent, az egészségügyi kassza 725 milliárdos hiányának az adóbevételekből történő rendezésére, és a nyugdíjkassza jövő évi mintegy közel 900 milliárd forintos deficitjének kipótlására épít. A nyugdíjkassza jövő évi közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására a kormány államháztartási egyensúlyt javító alapot hoz létre – rögzítette Matolcsy György. A miniszter elmondta: a kormány úgy számol, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetésekből visszatartott 360 milliárd forint, valamint a közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag 90 százalékának az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépése nyomán visszaáramló vagyonból 540 milliárd forint az államháztartási egyensúlyt javító alapba kerül.

MTI, kormanyszovivo.hu