Soros Györggyel szemben Magyarország kitart a határzár mellett, amellyel Európa schengeni határait és az országot is védi, óvja a közbiztonságot és segítséget nyújt a nyugat európai országokat sújtó terrorista cselekmények megelőzésében – erről az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt 2017. július 18-i sajtótájékoztatóján.

Völner Pál azzal összefüggésben beszélt erről, hogy Magyarország megválaszolta az Európai Bizottság legutóbbi felszólítását, amelyben a testület a határőrizettel kapcsolatos szabályozást kifogásolta.

Az államtitkár szerint ez a szabályozás valóban „ellene megy a Soros György által felvetett tervnek, amely évente több százezer migránst kíván betelepíteni Európába”. A kerítés ugyanis fizikailag akadályozza meg bejutásukat az országba, az élőerős védelem pedig a mégis átjutókat visszaszállítja a határra, ahol a tranzitzónában kérvényezhetik a menekültstátuszt.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

„Ellentétben azzal, amit a jogvédők, embercsempészek és Soros György szeretne elérni, a magyar szabályozás – szigorúan a nemzetközi normákhoz igazodva – csak azokban az esetekben adja meg a menekültstátuszt, amikor valóban abból az országból, ahonnan érkezett a menekült, az életét veszély fenyegeti” – fogalmazott Völner Pál. Hozzátette: a menekültekről szóló szabályozás pedig szigorúan a genfi egyezmény keretei között vizsgálja azt, hogy szükséges-e megadni a kérelmezőnek ezt a státuszt.

Az államtitkár rámutatott: Szerbia felől még egyetlen bevándorló sem tudta bizonyítani, hogy az életét ott veszély fenyegetné. Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió a többi közt azt is vitatja, hogy Szerbia biztonságos ország lenne, de szerinte ez a magyar álláspont védhető, hiszen Szerbia az unióhoz akar csatlakozni, uniós programokban vesz részt, menekültellátó rendszerét pedig az unió támogatja.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Völner Pál „védhetőnek” nevezte a kifogásolt szabályozásnak azt a részét is, amely arra irányul, hogy a menekültek ellátásként nem pénzbeni támogatást kapnak. Hozzátette, a magyar állam a szükségleteiket más formában biztosítja: a tranzitzónán belül vezeték nélküli internet, televízió, a családoknak játszótér is a rendelkezésére áll. Azt egy legutóbbi bizottsági jelentés is megerősítette, hogy a kiskorúakat nem fenyegeti veszély ebben a zónában – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre az államtitkár arról is beszélt, vélelmezi, hogy a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárási sorozat folytatódni fog, ezek ugyanis „egy tőről fakadnak”. Szerinte mindaddig fennáll majd ez, „amíg nem tudják elfogadni, hogy a nemzeti identitás része az, hogy kikkel akarunk élni”.

(MTI)