Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint egyfajta koncepciós eljárást folytat az Európai Bizottság a kvótaügyben, hiszen nem minden, a vonatkozó határozatot be nem tartó tagállam ellen indított kötelezettségszegési eljárást. A bizottság álláspontja „egybeesik Soros György akaratával”, aki a saját migrációs tervét akarja Brüsszellel elfogadtatni – hangsúlyozta.

Az államtitkár 2017. július 13-i budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: annak, hogy Magyarország ellen megindította az eljárást az uniós testület, az lehet az oka, hogy az ország képviseli a legmarkánsabb álláspontot a kérdésben és érvényesítéséért a pert is vállalta.

Völner Pál hangsúlyozta, hogy több tagállam nem teljesítette vállalásait a bevándorlók befogadását illetően: egyáltalán nem fogadtak be bevándorlót vagy csak jóval kevesebbet a vállaltnál, így a befogadandók eredetileg meghatározott számának csak a 11,8 százalékát teljesítették.

Teljességgel alkalmazhatatlan határozatot hoztak Brüsszelben

– vélekedett.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Elmondta: Magyarországnak július 13-ig kellett választ adnia az uniónak, hogy miért nem tett eleget a határozatnak. A válaszban tíz jogi érvet soroltak fel, hogy az országnak miért nem kell betartania a határozatot.

Magyarország a válaszadásra négyhetes határidőt kapott a szokásos két hónap helyett - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Az államtitkár úgy látja, a bizottság álláspontja az ügyben „egybeesik Soros György akaratával”, aki a saját migrációs tervét akarja Brüsszellel elfogadtatni. Közölte:

a magyar választópolgárok a népszavazáson és a nemzeti konzultációban is kinyilvánították a véleményüket.

„Tisztában vagyunk” azzal – mondta –, mit gondolnak az emberek, ezért a kormány határozottan elutasítja a kvótákat. „Semmilyen formában nem vállaljuk a ránk kényszerített menekültkvótáknak a teljesítését és az általunk nem kívánt bevándorlóknak a betelepítését” – jelentette ki.

Völner Pál kérdésre kitért arra: ősszel várható döntés a kvótaperben.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)