Felgyorsulhatnak a bírósági eljárások az új büntetőeljárási törvény elfogadásával – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára 2017. február 14-én az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár elmondta, az új törvénytervezet értelmében nem a bíróságoknak kellene minden bizonyítási eljárást lefolytatniuk, és megszűnhet az a "túlbizonyítottsági kényszer", amely most egy-egy eljárás elhúzódását okozza.

Megemlítette a tervezett változások közül az államtitkár azt is, hogy népi ülnököket csak katonai és fiatalkorúakat érintő ügyekben vennének igénybe.

A perek gyorsabb lefolyását szolgálja az a módosítás, hogy a védők hamarabb ismerhetik meg a periratokat, ugyanakkor nem húzhatják el szándékosan az eljárásokat.

Ha az Országgyűlés elfogadja a tervezetet, akkor a jövőben a rendőrség helyett az ügyvédi kamara rendelheti majd ki a védőket – mondta az államtitkár.

Az igazságügyi tárca keddi közleménye szerint a tervezet elfogadása lehetővé tenné, hogy egy, a jogállami normáknak maradéktalanul megfelelő, korszerű, hatékony, és az eljárások gyors lefolytatását lehetővé tevő törvény szülessen.

Mivel a szöveg a jogi hivatásrendek gyakorlati ismereteivel bíró képviselőinek bevonásával, az ő tapasztalataik figyelembe vételével született, várható, hogy a törvény elsődleges "felhasználóinak" – az eljárások alakítóinak és részvevőinek – olyan munkaeszköz kerül a kezébe, amely kiküszöböli az eljárások elhúzódását vagy sikertelenségét előidéző akadályokat.

(MTI)