Ankie Broekers-Knol, a holland Szenátus elnöke 2017. október 5-én, budapesti látogatása során tárgyalásokat folytatott Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. Közlemény.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

A felek egyetértettek abban, hogy kiemelt prioritás a jogállamiság, a „rule of law” elveinek hatékony érvényesítése és ennek egyik fontos elemeként különösen az igazságszolgáltatás, a bíróság függetlenségének maradéktalan biztosítása. Trócsányi László kiemelte, hogy a kormány, valamint személyesen ő is elkötelezett a bírói függetlenség sérthetetlensége és a bíróságok presztízsének megőrzése, a bírói kar védelme mellett. Mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy erősödjön az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom.

Fontos ugyanakkor az is, hogy az igazságszolgáltatás szereplői hatékony „alkotmányos dialógust" folytassanak az együttműködésüket meghatározó kiemelt kérdésekről, az egyes intézmények szempontjainak és függetlenségének tiszteletben tartása mellett.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Trócsányi miniszter a találkozó keretében tájékoztatta partnerét a polgári és büntető eljárásjogi kódexek közelmúltban megvalósított reformjáról, az Országos Bírói Tanács működéséről, valamint a bírósági szervezetrendszer egyes elemeiről. Áttekintették továbbá a jogszabályok alkotmányosságának biztosítását szolgáló holland eljárási modellt.

(Igazságügyi Minisztérium)