Trócsányi László igazságügyi miniszter 2018. október 19-én Hollandiába látogatott, ahol tárgyalásokat folytatott Ferdinánd Grapperhaus holland igazságügyi és biztonsági miniszterrel.

Trócsányi László tájékoztatta holland partnerét arról, hogy Magyarország megsemmisítési keresetet nyújtott be az Európai unió bíróságához a Sargentini jelentés alapján az Európai Parlament szeptember 12-ei plenáris ülésen elfogadott állásfoglalás ellen, kifejtette továbbá a kereset alátámasztására szolgáló érveket és az Európai Parlament eljárásával kapcsolatos magyar aggályokat.

Kép letöltéseFotó: IM

Grapperhaus tudomásul vette a magyar álláspontot, hangsúlyozta, Hollandia mindenképp el szeretné kerülni, hogy a jogállamiságról szóló vita miatt áthidalhatatlan törésvonal alakuljon ki az egyes tagállamok, illetve Nyugat-Európa és Közép-Európa között. Alapvető fontosságúnak tartja az Unió egységének fenntartását, a tagállamok közötti párbeszéd erősítését. Egyetértett Trócsányi miniszter véleményével, amely szerint a jogállamiságról szóló vita során a jogi aspektusok figyelembe vételére is kiemelt figyelmet kell szentelni.

A holland miniszter javaslatot tett arra, hogy a tagállamok igazságügyi miniszterei akár formális, akár informális keretek között vizsgálják meg a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlenségének kiemelt aspektusait, amelynek során lehetőség nyílna az egyes tagállami modellek egymástól eltérő sajátosságainak jobb megismerésére, ezáltal is erősítve az egymás közötti párbeszédet és az egymás iránti bizalmat. Trócsányi miniszter támogathatónak találta az elképzelést, amennyiben egy ilyen folyamat a jogi aspektusokra épül és garanciákat nyújt a tagállamok egyenlő kezelésére, mellőzi a kioktató hangnemet és egyes tagállamoknak a vádlottak padjára helyezését.

A miniszterek röviden áttekintették az október 11-ei Igazságügyi Tanács napirendjén szereplő kiemelt kérdéseket, így az elektronikus bizonyítékok határon átnyúló közvetlen beszerzéséről szóló rendelettervezet kérdését. A felek egyetértettek az alapjogi és nemzetbiztonsági aspektusok figyelembe vételének kiemelt fontosságában. Áttekintették emellett az Alapjogi Charta 2017. évi alkalmazásáról szóló jelentésnek a diszkriminációt érintő aspektusait.

Trócsányi László igazságügyi miniszter hágai látogatása alkalmával részt vett és dísz beszédet mondott a hollandiai magyar nagykövetség által az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott nemzeti ünnepi fogadáson.

A miniszter rövid tárgyalást folytatott továbbá Jaap de Zwaannal, a rotterdami egyetem nemzetközileg is elismert európai jogi professzorával.

(Igazságügyi Minisztérium)