Nathalie Loiseau francia Európai Uniós ügyekért felelős miniszter 2017. október 13-ai, budapesti látogatása során tárgyalásokat folytatott Trócsányi László igazságügyi miniszterrel.

A találkozó keretében a felek áttekintették az EU napirendjén szereplő aktuális kiemelt kérdéseket, különös tekintettel a migráció, valamint a jogállamiság kérdéskörére. A francia miniszter asszony érdeklődésére Trócsányi miniszter beszámolt a kiemelt magyar vonatkozású, kötelezettségszegési eljárás tárgyát képező ügyekről, így a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXVI. törvény és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása uniós joggal való összhangjával, valamint a relokációs kvótával kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó magyar álláspontról.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

A felek egyetértettek abban, hogy az Európai Unió jövőjét meghatározó alapvetően fontos kérdésekben csak akkor születhet egyetértés, ha a tagállamoknak lehetősége van ezekről érdemi párbeszéd keretében eszmét cserélni, és lefolytatják az előrelépéshez szükséges vitákat, amelyek során az egyes tagállamok és Európai Unión belüli régiók speciális szempontjai, illetve érdekei megfelelően figyelembe vételre kerülnek.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Trócsányi miniszter hangsúlyozta, nagyra értékeli miniszter asszony budapesti látogatását, amelyre egy hosszú, a két ország közötti elmélyült kapcsolat hiányát jellemző időszak után kerül sor. A felek reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ez a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy kétoldalú kapcsolataink új lendületet kapjanak. A miniszter elmondta továbbá, a magyar kormány elkötelezett a frankofónia támogatása iránt. A Szegedi Egyetemen négy éve kormányzati támogatással létrehozott Frankofón Egyetemi Központja célja, hogy a különböző országokból – köztük Nyugat-Afrikából – érkező diákok Európáról tanuljanak, hogy megszerzett tudásukat majd a nemzetközi kapcsolatok terén hasznosíthassák. A Központ működésének köszönhetően a magyar egyetemi hallgatók és oktatók is jobban megismerik a frankofón kultúrát – tette hozzá a miniszter. A francia miniszter asszony elmondta, hogy nagyra értékeli a Frankofón Egyetemi Központ által végzett munkát.

(Igazságügyi Minisztérium)