Az igazságügyi miniszter az Európai Unió tagállamai közötti büntető igazságügyi együttműködés szervének (Eurojust) elnökével tárgyalt a szervezet és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, az Eurojust intézményi reformjáról, illetve az elkövetkező évek várható közös feladatairól.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Michèle Coninsx Eurojust-elnökkel tárgyalt 2017. július 13-án. Az Eurojust a nemzeti nyomozó- és ügyészi hatóságok közötti koordinációt és együttműködést segíti a több tagállamot érintő kiemelt büntetőügyek esetében. Ebből fakadóan jelentős szerepe van a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és a terrorizmus elleni harcban egyaránt.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

A tárcavezető hangsúlyozta, hazánk szemszögéből az Eurojust az európai büntető igazságügyi együttműködés egyik sikertörténete, és hozzátette, hogy az elmúlt években a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy jelentős hozzáadott értékkel bír a szervezet. Mint mondta, a magyar igazságügyi hatóságok nagyra értékelik az Eurojust közreműködését a kiemelt büntetőügyek során az együttműködés megkönnyítésében.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Az elkövetkező időszak nehézségeivel kapcsolatban az igazságügyi miniszter kifejtette, Magyarország úgy látja, hogy az Eurojust költségvetési helyzete aggasztó, a csökkentés veszélyezteti az operatív munka elvégzésének, és így a tagállami hatóságok támogatásának feltételeit.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Leszögezte, az Eurojust reformja kapcsán rendkívül fontos, hogy a szervezet működésének hatékonyságát, ésszerűsítését és költségvetési stabilitását szolgáló rendelkezések kerüljenek elfogadásra, amelyek megnyugtatóan rendezik az Eurojust és az újonnan létrejövő Európai Ügyészség kapcsolatát.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre / IM

Michèle Coninsx budapesti tartózkodása során a magyar igazságszolgáltatás és igazságügyi politika vezetőivel tárgyalt.

(Igazságügyi Minisztérium)