Az európai uniós igazságügyi együttműködés jelentőségéről és ennek keretében az áldozatvédelem terén folytatott erőfeszítésekről egyeztetett Trócsányi László igazságügyi miniszter francia kollegájával, Nicole Belloubet-val Párizsban.

Trócsányi László az MTI-nek pénteken elmondta: francia kollegájával egyetértettek abban, hogy a szigorú büntetőpolitika mellett nagyobb  hangsúlyt kell fektetni az áldozatok védelmére is.

A miniszter tájékoztatta a francia felet arról, hogy új perrendtartások léptek életbe Magyarországon, Nicole Belloubet pedig beszámolt a franciaországi börtönzsúfoltság megszüntetése érdekében tett intézkedésekről.

Trócsányi László meghívta Magyarországra francia kollégáját, aki a meghívást elfogadta.

Kétnapos párizsi látogatása során a magyar igazságügyi miniszter találkozott Jean-Marc Sauvéval, az államtanács vezetőjével, akivel áttekintették a közigazgatási bírák kiválasztásának francia szabályozását, valamint megbeszélést folytatott a nemzetgyűlés és a szenátus európai bizottságának elnökeivel.

Trócsányi László találkozott Emmanuel Macron köztársasági elnök diplomáciai főtanácsadójával is, akivel áttekintették az Európai Unió napirendjén szereplő kiemelt kérdéseket. A Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetében pedig Magyarország geopolitikai helyzete címmel előadást tartott a miniszter és vitafórumon vett részt.

(MTI)