Trócsányi László igazságügyi miniszter kétoldalú megbeszélést folytatott Joseph Moserrel, az igazságügyért és reformokért felelős osztrák miniszterrel a fontosabb igazságügyi kérdésekről 2018. július 2-án, Sopronban.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a jogállamiság szempontjából az igazságszolgáltatás független, egyúttal hatékony működése alapvető jelentőségű.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre

A magyar igazságügyi miniszter felvázolta, hogy a jelen kormányzati ciklusban a miniszterelnöktől az 1949-ben megszüntetett önálló közigazgatási bíráskodás újrateremtésének feladatát kapta, amely feladatot bírák, egyetemi tanárok, szakértők bevonásával, széles körű egyeztetések keretében tervez elvégezni. Ehhez a munkához – a közös történelmi hagyományok okán is – kiemelten fontosnak tartja az osztrák modellt. Joseph Moser ismertette az osztrák igazságszolgáltatási rendszer felépítését, az osztrák bíróságok mindennapi működésének neuralgikus pontjait, a fontosabb hatáskörök és a bíróságokkal kapcsolatos felelősség megoszlását az állami szervek között, valamint az osztrák közigazgatási bírósági szervezet felépítését.

Az osztrák igazságügyi miniszter utalt arra, hogy a közigazgatási bíráskodás számára fontos feladatot jelent a megnövekedett menekültügyi eljárások száma. A magyar tárgyalópartner kijelentette, hogy Magyarország továbbra is határozott álláspontot képvisel a migráció terén.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre

A büntetőügyi együttműködés területén a felek szóltak a július 1-jén hatályba lépett új magyar büntető eljárásjogi törvényről, valamint nemrégiben elfogadott osztrák biztonsági törvénycsomagról is. A munkamegbeszélés további témáját képezte a börtönzsúfoltság kérdésköre. Trócsányi László hangsúlyozta a strasbourgi bíróság előtti ügyek rendezésére tett sikeres magyar lépéseket is.

Trócsányi László és osztrák kollégája egyetértettek abban, hogy a jogállamiság értelmezésével kapcsolatos, uniós szinten felmerült kérdések tisztázása kiemelten fontos. A magyar és az osztrák igazságügyi miniszter az eddigi sikeres együttműködés fenntartása iránti szándékáról biztosította egymást, megemlítve a közeljövőben további bilaterális találkozók lehetőségét.

(MTI, Igazságügyi Minisztérium)