Az Alaptörvény hetedik módosítása 2018. júniusában megteremtette az önálló közigazgatási bíráskodás visszaállításának alapját, valamint rendelkezett a Közigazgatási Felsőbíróság jövőbeli felállításáról.

Az Igazságügyi Minisztériumban az Alaptörvény módosítására irányuló javaslat benyújtását követően haladéktalanul megkezdődött a közigazgatási bíráskodás szervezeti megújítását előkészítő munka. Ennek egyik fontos fóruma az a nagy tapasztalattal rendelkező bírákból és a jogtudomány jeles képviselőiből álló Szakértői Bizottság, amelyet Trócsányi László igazságügyi miniszter már májusban felállított. A Kiss György akadémikus által vezetett bizottság júniusi ülésén a közigazgatási bíráskodás szervezetéről, a júliusi ülésén pedig jogállási kérdésekről tanácskozott.

Kép letöltéseFotó: IM

A szakértői bizottság 2018. szeptember 3-án tartotta harmadik ülését, amelyen áttekintette az új közigazgatási bírósági szervezet igazgatásával összefüggésben felmerülő főbb kérdéseket.

Kép letöltéseFotó: IM

A Bizottság javaslatait is figyelembe véve az Igazságügyi Minisztérium keretén belül a közigazgatási bíráskodás felállításával kapcsolatos jogszabály előkészítői munka folyamatban van.

(Igazságügyi Minisztérium)