Trócsányi László igazságügyi miniszter 2018. szeptember 6-7-én részt vett az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation - EPLO) éves közgyűlésen és igazgatótanácsának ülésén.

A miniszter levezető elnökként felszólalt a szervezet nemzetközi konferenciáján, amelynek témája az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépési folyamatának (BREXIT) elemzése volt. A konferencia alkalmával Trócsányi László találkozott a szervezet vezetőjével, Spyridon Flogaitis elnökkel, akivel áttekintették az EPLO és Magyarország közötti kapcsolatok aktuális kérdéseit, az EPLO magyarországi megjelenéseinek erősítését szolgáló lehetőségeket.

Kép letöltése

Az elnök hangsúlyozta, Magyarország stratégiai szerepet tölt be a közép-európai térségben, ezért mélyíteni kívánja a szervezet együttműködését hazánkkal. Ennek lendületet adhat az EPLO és az IM, illetve a Szegedi Tudományegyetem között tavaly októberben aláírt Együttműködési megállapodás.

Egyetértettek abban, hogy az Európai Unió jelenlegi helyzetében fontos, hogy az EU jövőjével kapcsolatos kérdéseket, így pl. az európai demokráciák működésének témakörét, illetve ennek kihívásait kiemelt színvonalú rendezvények, konferenciák keretében, az egyetemi, tudományos szféra aktív közreműködésével tekintsék át. Ez kitűnő lehetőséget teremt a magyar álláspont kidomborítására és jobb megértésére. Erre az EPLO szervezetrendszere és szakértői potenciálja kiválóan alkalmas.

(Igazságügyi Minisztérium)