Trócsányi László igazságügyi miniszter és Kecsmar Krisztián nemzetközi és európai uniós igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár részt vett az oroszországi Szentpéterváron megrendezésre kerülő alkotmánybírósági konferencián – amelynek díszvendége volt Gianni Bouquicchio, a Velencei Bizottság elnöke – valamint az ezzel párhuzamosan folyó Nemzetközi Jogi Fórumon.

A konferencia keretében megbeszéléseket folytattak az orosz Alkotmánybíróság elnökével, Valery Zorkinnal, Alexander Konovalov igazságügyi miniszterrel, Jurij Csajka legfőbb ügyésszel, Pavel Krasenyinnyikovval, az Állami Duma törvényalkotásert felelős bizottsága elnökével, valamint a szintén a Nemzetközi Jogi Fórumra érkező Georg Stawa osztrák igazságügyi minisztériumi főtitkárral és Germán Garavano argentin igazságügyi miniszterrel.

A tárgyalásokon szó esett a nemzetközi bírói fórumok előtt folyamatban levő magyar ügyekről, az alkotmányos identitás jelentőségéről, az igazságügyi együttműködésről valamint az áldozatsegítés kiemelt szerepéről. A Nemzetközi Jogi Fórumon Trócsányi László igazságügyi miniszter előadást tartott „Az alkotmányjog szerepe a modern világban” elnevezésű panelben. Emellett ellátogatott a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetbe is, ahol „A schengeni határ védelme a migrációs válság tükrében” címmel tartott francia nyelvű előadást.

(Igazságügyi Minisztérium)