A korrekt szabályozás és a hatékony állami felügyelet fontosságát hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében című 2017. május 12-i budapesti konferencián.

Trócsányi László bevezetőjében elmondta, a közbizalom érdekében szükséges egy korrekt, tiszta szabályozás.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Ez segít a legjobban, ez fontos a végrehajtóknak, az igazságügyi szakértőknek és ez fontos az állampolgároknak is – hangsúlyozta.

A szakminiszter azt is fontosnak tartotta, hogy ezekből a tevékenységekből az állam ne vonuljon ki teljesen.

Trócsányi László azt mondta, a végrehajtók és az igazságügyi szakértők állami felügyeletére és nem irányítására van szükség, amelynek hatékonynak kell lennie és ki kell terjednie a minősítésre, a kompetenciák ellenőrzésére.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Úgy fogalmazott: "együttműködésre vagyunk ítélve, nem ellenségek vagyunk, hanem partnerek".

A politikus közölte, a továbbképzést is biztosítani kell és ebben az Igazságügyi Minisztériumnak meghatározó szerepet kell betöltetnie. Hozzátette: ezért hozták létre az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját, ahol az igazságügyi szakértőket, végrehajtókat, felszámolókat, mediátorokat képzik tovább.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Trócsányi László fontosnak tartotta még az állampolgárok szempontjából a díjmeghatározás kérdését és a szegények segítését.

(MTI)