Bűnügyi jogsegélyegyezményt írt alá Vietnamban Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki erről telefonon tájékoztatta 2016. március 15-én az MTI-t.

A miniszter elmondta: a bűnüldözéssel kapcsolatos információk cseréje az eljárásokat és a társszervek együttműködését segíti elő. Emellett előkészület alatt áll egy polgárjogi együttműködés is. Trócsányi László kétnapos látogatásra érkezett a vietnami fővárosba, ennek során fogadta az államelnök, találkozott a belügyminiszterrel, az igazságügyi miniszterrel, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, valamint a legfőbb ügyésszel is.

Fotó: Magyarország Hanoi Nagykövetsége

Az egyeztetésekről szólva közölte: beszámolt a készülő polgári perrend és a büntetőeljárási szabályok kihívásairól, a tárgyalófelek pedig a bürokráciacsökkentés és a közigazgatás korszerűsítése érdekében tett lépések, különösen az egyablakos ügyintézés bevezetése, továbbá a nyilvántartások iránt érdeklődtek. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: egy magyar cég jelenleg is egy pilotprojekt keretében egy nagyobb vietnami város népesség-nyilvántartását végzi, a későbbiekben lehetőség nyílhat arra, hogy az egész ország népesség-nyilvántartását Magyarország szervezze meg.

A magyar nemzeti ünnep alkalmából fogadást rendeztek, az ünnepségen Trócsányi László arról beszélt, mennyire esnek egybe a márciusi ifjak követelései a vietnami népével. A miniszter azt mondta: bár Vietnam társadalmi berendezkedése más, mint Magyarországé, de alapvetően nyitott gazdaság, ahol a szólás- és sajtószabadság szintén érték. Trócsányi László az MTI-nek elmondta azt is, hogy Vietnamban mintegy 2-3 ezer ember beszél magyarul, a vietnamiak hálával emlékeznek azokra az évekre, amikor Magyarország befogadta őket és az országban tanulhattak.

Ez értékelése szerint mély nyomot hagyott a vietnami nép lelkében, ami a mai napig barátságra ösztönzi őket. A kétnapos látogatás során szerdán az igazságügyi miniszter a Hanoi Egyetem jogi karán tart előadást a magyar alaptörvényről, valamint az európai integrációról "Szuverenitás és európai értékek" címmel.

(MTI)