A visegrádi országoknak hallatniuk kell a hangjukat az EU jövőjéről szóló vitában - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter 2018. Január 26-án, péntek reggel az MTI-nek, beszámolva az Európai Unió jövőjéről szóló, a franciaországi Nancyban tartott nemzetközi konferencián csütörtökön elhangzott felszólalásáról.

Tájékoztatása szerint a német, francia, olasz és brit előadók társaságában folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében kifejtette, hogy Európa csak erős nemzetekkel lehet sikeres. Magyarország olyan európai integráció sikerében érdekelt, amely tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti, alkotmányos identitását. Az Európai Uniónak biztosítania kell a tagállamok egyenjogúságát, elfogadhatatlan a kettős mérce alkalmazása. Törekedni kell az EU-s intézmények közötti egyensúly megvalósítására.

Magyarország nem támogatja a többsebességes Európa kialakítását – folytatta Trócsányi László. Fontosnak nevezte, hogy az európai intézmények tiszteletben tartsák a szubszidiaritás elvét, és hogy ne egy technokrata elit döntsön az állampolgárokat közvetlenül érintő kérdésekben. A miniszter kiemelte a visegrádi országok közötti együttműködés jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy Közép-Európának meghatározó szerephez kell jutnia az Európai Unió jövőjével kapcsolatos vitában.

(MTI)