Az Európai Bizottság (EB) részéről komoly nyomásgyakorlás a menekültkvótákkal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás, de ez annak a következménye, hogy az elosztási mechanizmus nem működik, és a legtöbb tagállam nem is teljesítette – válaszolta egy újságírói kérdésre Trócsányi László budapesti sajtótájékoztatóján 2017. június 14-én.

Magyarország elvi álláspontját vizsgálja az Európai Unió Bírósága és ősszel várható döntés, maga az elosztási mechanizmus kétéves időszakra szól és ez szeptember végén lejár, a legtöbb uniós tagállam pedig a gyakorlatban nem is tartja be az elosztási mechanizmus rá vonatkozó részét, ezért furcsa, nyomásgyakorlásként is értékelhető a Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás – mondta Trócsányi László.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

„De kitartunk eredeti pozíciónk mellett” – fűzte hozzá a kormány tagja.

Az EB kedden jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.

A civilszervezetek külföldi támogatásával kapcsolatos törvénymódosítás kapcsán kérdésre válaszolva az igazságügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a kérdés Európa szerte aktuális, az Európai Parlament is foglalkozik ezzel, jelentéstevőt jelölt ki a témában, vannak európai országok, ahol szintén foglalkoznak a terület szabályozásával.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Ne dugjuk homokba a fejünket, a probléma létezik, az átláthatóság minden közéletet befolyásoló szereplőnél fontos – hangsúlyozta Trócsányi László.

(MTI)