Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára képviselte Magyarországot a Terrorizmus Áldozatainak Európai Emléknapján Brüsszelben. A megemlékezésen a terrortámadások túlélőit és az áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyesületek, pszichiáterek, továbbá az Európai Unió és a tagállamok képviselői osztották meg tapasztalataikat, történeteiket.

A Terrorizmus Áldozatainak Európai Emléknapját a 2004-ben elkövetett madridi robbantások hatására hozták létre és tartják meg évente 2005-től kezdődően. Az idei megemlékezésen a tagállamok képviselői közös iránymutatást fogadtak el a terrorizmus áldozatainak segítéséről.

Az iránymutatás számot vet az Európai Unióban egyre erősödő terrorista aktivitással és szorosabb együttműködést szorgalmaz a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés céljából. Az iránymutatást aláíró uniós tagállamok hitet tettek a nemzeti áldozatsegítési erőfeszítések uniós koordinációja mellett és hangsúlyozták egy közös, minden uniós tagállamból elérhető áldozatsegítő telefonszám és honlap létrehozásának fontosságát. Az aláíró tagállamok elismerik, hogy kiemelt figyelmet kell szentelni a gyermekkorú és fiatalkorú áldozatok segítésére és az állampolgárok megfelelő tájékoztatására annak érdekében, hogy a terrorizmushoz kapcsolódó krízishelyzet esetén milyen módon tudják segíteni polgártársaikat, tiszteletben tartva emberi méltóságukat és a családjuk méltóságát.

Az iránymutatás szót emel az azonnali és a hosszú távú áldozatsegítés fontossága mellett, mind orvosi, pszichológiai, szociális és anyagi szempontból. A terrorizmus áldozatainak és közvetlen családtagjaiknak kártérítés nyújtását és a tagállami alapok mellett egy uniós szintű kártérítési alap létrehozását javasolja.

Tekintettel az áldozatok és családjuk magánszférájának védelmére, a sajtószabadság fontosságának elismerése mellett az iránymutatás felhív az áldozatokról szóló hírek, illetve az áldozatokról készült fényképfelvételek megszégyenítő, lealacsonyító vagy szenzációhajhász közzétételének kerülésére. Felhívja továbbá a figyelmet ezzel kapcsolatban a közösségi média szerepére a magánszférához tartozó és potenciálisan sokkoló tartalmú fényképfelvételek terjesztésében, illetve ezzel kapcsolatban az áldozatok jogai védelmének fontosságára.

Az iránymutatás ígéretet tesz a terrorizmus unión belüli áldozatainak teljes körű tájékoztatására a jogaikról, a kártérítés mértékéről és módjáról, valamint az áldozatsegítő szervezetekről, amelyekhez fordulhatnak. Az iránymutatás gyakorlati megvalósítását a tagállami szakértőkből álló a Terrorizmus Áldozatait Segítő Szakértői Bizottság segíti.

(Igazságügyi Minisztérium)