Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára 2017. október 5-én nyitotta meg a SOLVIT 43. munkacsoport ülését, melynek ez alkalommal Budapest adott otthont.

A SOLVIT egy informális panaszkezelő hálózat, amely akkor tud segíteni, ha egy tagállami hatóság az eljárása során belső piacot szabályzó uniós jogot sért.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

A hálózat 15 éve működik, Magyarország a 2004-es Uniós csatlakozása óta tagja.

Kecsmár Krisztián kiemelte a belső piaci eszközök közül a SOLVIT jelentőségét, mely kiváló példája az eredményes adminisztratív együttműködésnek. A SOLVIT nagyban hozzájárul az uniós jog helyes alkalmazásához, és évente több ezer uniós állampolgár és cég problémájának orvoslásában nyújt segítséget.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar SOLVIT központ kezelte a legtöbb ügyet az elmúlt években és megköszönte a többi tagállami SOLVIT központ munkáját is, hiszen a SOLVIT sikeres működésének kulcsa a tagállami központok összehangolt együttműködése.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

A munkacsoportülésen Laurence de Richemont az Európai Bizottság Egységes Piaci Ügyfélszolgálat vezetője, az Európai Bizottság SOLVIT munkatársai és valamennyi Európai Uniós és EGT tagállam SOLVIT központjának képviselője részt vett.

(Igazságügyi Minisztérium)