Igazságügyi Minisztérium

Trócsányi László

igazságügyi miniszter

Vezető hírek

Sok kérdést kell még megvitatni a közigazgatási bíráskodás témakörében

Igazságügyi Minisztérium, 2018. június 18. 14:24

Sok kérdést kell még megvitatni, lépésről lépésre, a szakmai szervezetek bevonásával, a bírói függetlenséget mindenkor tiszteletben tartva kell haladni – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a közigazgatási bíráskodás továbbfejlesztéséről szólva egy szakmai konferencián Budapesten 2018. június 18-án.

Az EU nem szólhat bele a magyar igazságszolgáltatás szervezetének kialakításába

Igazságügyi Minisztérium, 2018. június 12. 15:34

Az igazságszolgáltatás szervezetének kialakítása nemzeti hatáskör, és az Európai Unió intézményeinek nincs felhatalmazása arra, hogy ennek a keretnek a formájába konkrétan beleszóljon – nyilatkozta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Bloomberg amerikai hírügynökség kérdéseire válaszolva.

A migráció és az uniós föderalizációs törekvések miatt szükséges módosítani az alaptörvényt

Igazságügyi Minisztérium, 2018. június 5. 12:29

Az igazságügyi miniszter szerint a globális migrációs folyamatok, az Európai Unióban előretörő föderalizációs törekvések és az egyén magánszféráját fenyegető kihívások szükségessé teszik, hogy az alaptörvény pontosítsa a magyar állam egyes szervezeti és jogi kereteit.

Magyarország továbbra sem csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Igazságügyi Minisztérium, 2018. június 4. 18:56

Magyarországnak továbbra sem áll szándékában részt venni az Európai Ügyészség létrehozásával megvalósuló megerősített együttműködésben, az álláspont esetleges felülvizsgálata jelenleg nincs napirenden – közölte Trócsányi László az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozását követően az MTI-vel 2018. június 4-én.

A parlament hozzájárulása nélkül mások ne dönthessenek migrációs ügyekben

Igazságügyi Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság, 2018. május 31. 8:51

Az Országgyűléshez benyújtott alaptörvény-módosításnak a bevándorlással kapcsolatban az az egyik fontos eleme, hogy a magyar parlament hozzájárulása nélkül nem lehet dönteni ilyen kérdésben, nem határozhatják meg mások, hogy ki éljen az országunkban – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára 2018. május 31-én.

A bíróságnak nincs jogalkotó hatalma

Igazságügyi Minisztérium, 2018. május 30. 13:43

A bírói függetlenség a magyar demokrácia egyik alapköve, de a bíróságnak nincs jogalkotó hatalma, a jogalkotó hatalom a választók által választott Országgyűlésé – olvasható a Trócsányi László igazságügyi miniszterrel készült interjúban, mely a Mandineren jelent meg 2018. május 30-án.

A nemzeti szuverenitás védelme a legfőbb célja az alaptörvény hetedik módosításának

Igazságügyi Minisztérium, 2018. május 29. 13:27

Az igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint a kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek az alaptörvény hetedik módosítását, amely tíz cikkből áll és alapvetően három témakört érint.

A bírói kormányzás antidemokratikus

Igazságügyi Minisztérium, 2018. május 26. 7:14

Fontos, hogy a bírói szerepkör tisztázott legyen, mert ha a bírók átértelmezik a jogot, vagy olyan kiterjesztő értelmezést adnak egy fogalomnak, amely szemben áll a jogalkotó által adottal, akkor bírói kormányzás valósul meg, ami mélyen antidemokratikus – erről is beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Időknek adott interjúban. Hozzátette: a bírók befolyásolni is képesek a politikai küzdelmeket a politikai ügyek vitele során.