Egy új időszaki kiállítással és számtalan programmal várta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a látogatókat június 23-án, szombaton a Múzeumok Éjszakáján. A rendezvényt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nyitotta meg.

Az államtitkár a beszédében elmondta, a 16. Múzeumok Éjszakáján országszerte mintegy 400 rendezvény várta a látogatókat; a hadtörténeti múzeum tizenhárom éve vesz részt a programban, amely minden esztendőben 6-7 ezer embert vonzott. Az idei rendezvényen nyitotta meg kapuit az Őfelsége hadihajója, az SMS Szent István: 100 éves hadisír az Adriai-tenger mélyén című időszaki kiállítás, amelyet a legnagyobb magyar gyártmányú csatahajó, a Szent István hullámsírba merülésének évfordulóján állítottak össze. A kiállítás a Szent István csatahajó tragédiáját középpontba helyezve állít emléket az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének, valamint a fegyvernem állományában szolgáló sok ezernyi matróznak, altisztnek és tisztnek. „Nyugodtan és megalapozottan jelenthetem ki önöknek, a múlt hősei bátorságot, példát adnak a ma élő és a jövő nemzedékei számára is. A haditengerészet a magyarság múltjának büszkesége, hagyományai pedig nemzeti öntudatunk elválaszthatatlan részévé váltak” – hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka elmondta, az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetét 1786-ban alapították, s a felszámolásáig – 1918-ig - több mint húszezer magyar szolgált a flotta kötelékében. A szervezet igen jelentősnek számított, hiszen a világ első tíz flottájába tartozott a méretét tekintve, s az 1900-as évektől kezdve már a korszerűsége alapján is. Ennek a flottának az egyik legszebb hajója volt a Szent István, amely egy fiumei magyar gyárban készült. A hajót 1918. június 10-én olasz torpedók eltalálták, s bár több óráig küzdöttek a megmentéséért, végül hullámsírba merült nyolcvankilenc tengerésszel együtt. A most megnyílt és szeptemberig látható tárlaton korabeli egyenruhák, fegyverek és makettek láthatók. A központi helyet a Szent István csatahajó arányos, nagyméretű makettje foglalja el, amely kilenc évig készült – mondta a parancsnok.

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

A tárlat mellett további színes programok várták a látogatókat: bepillantást nyerhettek a katonai sportágakba, például a kard- és szablyavívásba, a birkózásba, a közelharcba és az íjászatba. Bemutatkozott továbbá az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. A dandár különleges katonái egy látványos rajtaütést mutattak be a múzeum előtt, a Kapisztrán téren összegyűlt érdeklődők előtt. A látogatók ezeken túl hagyományőrző bemutatókat tekinthettek meg, illetve fémkatona-öntésen, kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

A rendezvényen bemutatták továbbá Máday Norbert Borsody László – A géniusz árvái című kötetét. A bemutatón Pézsa Tibor olimpiai bajnok kardvívó a méltatásában elmondta, kevesen ismerik Borsody László munkásságát, pedig maradandót alkotott a vívásban. Ezek az ismeretek ismét napvilágot láthattak Máday Norbertnek, a szerzőnek köszönhetően. Borsody László a sajátos stílusát katonai tapasztalatai alapján csiszolta, s ez a stílus végül annyira sikeres lett, hogy tanítványai már valóságos hegemóniát alakítottak ki az európai vívósportban például az eredményességük alapján.

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

Máday Norbert úgy fogalmazott, a könyv célja az igazság keresése, hiszen Borsody Lászlóról eddig semmi információ nem jelent meg a vívástörténeti könyvekben, miközben az ő tanítványai például tizennyolc olimpiai, tizennyolc világbajnoki és tizenöt európai bajnoki aranyérmet szereztek. Hozzátette, Borsody László nemcsak a vívásnak, de a magyar embereknek is példaképül szolgálhat. A bemutatón felszólalt Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó és jelen volt Németh Szilárd államtitkár.

(honvedelem.hu)