A magyarok és Európa biztonságát tekintve is fontos döntés, hogy Magyarország növeli hozzájárulását a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelemben - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára.

Vargha Tamás felidézte: kedden az Országgyűlés kétharmados felhatalmazást adott a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásának 2019 végéig való meghosszabbításához, valamint a magyar kontingens maximális létszámának 150-ről 200-ra növeléséhez. A magyar kormány következetesen azt képviseli, hogy a tömeges illegális bevándorlást, s az azzal érkező terrorizmust Magyarország és Európa határain kívül kell tartani. Azokban az országokban kell rendet tenni, ahonnan a bevándorlók érkeznek, ezért fontos, hogy a mintegy hatvan országot tömörítő nemzetközi koalíció fokozza szerepvállalását.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő évi, a 428 milliárd forintos honvédelmi költségvetés már meghaladja az 1 százalékos GDP arányt. Így a 2018-as költségvetés egy komoly lépés ahhoz, hogy már 2024 környékén elérjük a 2 százalékos GDP arányt - tette hozzá Vargha Tamás.

Az államtitkár kiemelte, hogy a jövő évi költségvetésben csaknem 100 milliárd forintot fordítanak a honvédség fejlesztésére. Fontos hitvallásuknak nevezte azt is, hogy az ember, a katona, az első: a honvédek szolgálatát meg kell becsülni. Ennek jegyében jövőre is folytatódik a katonák megkezdett illetményemelése. A jövő évi újabb 5 százalékos illetményfejlesztéssel 2016 és 2019 között összesen átlagosan 50 százalékkal emelkedik a katonák illetménye. Példaként említve elmondta, hogy a legénységi állomány bruttó 215 ezer forintot, míg egy pályakezdő felsőfokú végzettségű tiszt 363 ezer forintot vihet haza jövőre.

Emellett a munkakörülmények fejlesztésére is figyelmet fordítanak. Jövőre is folytatják a katonák egyéni felszerelésének modernizációját, továbbá Hódmezővásárhelyen, Szolnokon és Tatán laktanyafejlesztésbe is kezdenek.

Folytatódik továbbá az önkéntes tartalékos rendszer újjászervezése, továbbra is kitűzött cél, hogy mind a 197 járásban felálljanak az önkéntes tartalékos egységek. Mindemellett a jövő évi költségvetés tartalmazza a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderő-fejlesztési programot is - fejtette ki az államtitkár, aki szerint ennek révén tíz-tizenkét év távlatában a térség meghatározó ereje lehet a Magyar Honvédség, erősítve ezzel a NATO-t, és Európa biztonságát.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)