A második világháborúban életüket vesztett magyar és szovjet katonákra emlékeztek augusztus 26-án, vasárnap délelőtt, a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson. A község területén elhunyt hősök felújított hadisírjainál Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is fejet hajtott.

A megemlékezés szentmisével kezdődött a csólyospálosi római katolikus templomban, majd a köztemetőben folytatódott. Az egybegyűlteket Á. Fúrús János, Csólyospálos község polgármestere köszöntötte. Beszédéből megtudtuk: két éve vetődött fel a sírfelújítások gondolata, amit Lezsák Sándor javasolt és a Nemzeti Fórum Egyesület is támogatott.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében úgy fogalmazott: a maihoz hasonló, ünnepi alkalmakkor nemcsak emlékezünk, hanem erőt merítünk azoknak a katonahősöknek az elhivatottságából, elszántságából, kitartó hitéből, akik életüket áldozták a hazáért. „Hőseinkre nem csak éltükben számított a haza, a közösségért hozott önfeláldozásuk üzenetet hordoz a mai kor számára is. Magyarország kormányának és a Honvédelmi Minisztériumnak kiemelt feladata a katonahősök emlékének helyreállítása, megőrzése. Elkötelezettek vagyunk a tekintetben, hogy minél kevesebb katona maradjon névtelen közülük; fontos, hogy leszármazottaik megismerhessék őseik történetét, és példaként szolgálhassanak mindannyiunk számára” – mondta a miniszterhelyettes. A tárca parlamenti államtitkára hozzátette: fontos, hogy megadjuk a végtisztességet azoknak is, akik évtizedekig vártak erre jelöletlen sírjaikban.

A csólyospálosi temetőben rendezett megemlékezésen a miniszterhelyettes rámutatott: nem teszünk különbséget a hazánk területén nyugvó katonák között, minden nemzet fiai egyaránt megérdemlik a végső nyugalmat. A kölcsönös tisztelet és együttműködés jegyében ugyanezt szeretnénk idegen földben nyugvó hőseinknek is.

Afonina Alla, az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetségének tanácsosa úgy fogalmazott: „Több mint hetven év választ el minket a második világháborútól, azonban ezek az események nem kerülnek tőlünk távol, az emberek szívében maradnak. Közel százezer szovjet katona nyugszik Magyarország területén, közülük mintegy hatvanezer ismeretlen. Az ilyen megemlékezések arra figyelmeztetnek minket, hogy a jövőben ne hagyjuk megismétlődni a háború borzalmait” – hangzott el a rendezvényen.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédében hangsúlyozta: az elhunyt katonák nem ellenségek, ezért meg kell adni nekik azt a végtisztességet, amit joggal várunk el, és joggal kapunk meg szerte a világban. „Ez a nap a megbocsátás, a közös gyász, a közös megemlékezés és a közös imádság napja” – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője. A hadisírokat Gál József plébániai kormányzó katonai tiszteletadás mellett szentelte újjá, majd koszorúzás következett.

A második világháborúban életüket vesztett ismeretlen magyar és szovjet katonák síremlékénél Németh Szilárd, Lezsák Sándor, Á. Fúrús János, Afonina Alla és Maxim Vorobjev ezredes, az Orosz Föderáció nagykövetségének katonai és légügyi attaséja, valamint Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés képviselője hajtott fejet. A megemlékező ünnepséget a Szózat dallamai zárták, a Csólyospálosi Tamburás Együttes előadásában.

(honvedelem.hu)