Ezeréves történelmünk hőseire emlékezünk a honvédelem napján – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes május 15-én, Budapesten.

A honvédelmi tárcával és a Magyar Honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek részére rendeztek ünnepséget a magyar honvédelem napja alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) kedden. A rendezvényen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes is.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Beszédében Vargha Tamás felidézte a Magyar Honvédség születésének időszakát, az 1848−49-es forradalom és szabadságharc napjait. „A magyar honvédelem napja jeles ünnep: főhajtás a nemzet szabadságának és függetlenségének védelmében 1848 lázas tavaszán megszerveződött honvédség előtt, és emlékezés Budavár visszavételének fényes diadalára.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Tisztelgés a két világháború áldozatai és hősei előtt, valamint megemlékezés arról, hogy háborúban és békeidőben, győzelemben és vereségben honvédeink, a magyar katonák teljesítették és teljesítik ma is a kötelességüket, szolgálták és szolgálják mai is hazájukat, nemzetüket” – mondta a miniszterhelyettes. Mint hozzátette, ma sem kockázatmentes vállalkozás védeni határainkat, vagy katonai missziók keretében idegen országban idegen népek között teljesíteni szolgálatot. A parlamenti államtitkár rámutatott: a múlt példája kötelez. Nemzeti és európai gyökereink védelmében őrizzük nemzeti értékeinket. „Védeni kell közös európai határainkat, aminek feladatát az európai szövetségi rendszerhez csatlakozva vállaltuk” – fogalmazott Vargha Tamás.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Az ünnepség a beszéd után elismerések átadásával, majd a Honvéd Együttes előadásával folytatódott. A kitüntetettek között ott volt Galambos Sándor, a honvedelem.hu kelet-magyarországi tudósítója, aki a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát vehette át.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Pohárköszöntőjében Huszár János altábornagy Honvéd Vezérkar főnökhelyettes elmondta: a honvédelem, a haza védelme egy nemes eszme, amely örökérvényű, értékes eszmei hovatartozást segítő magatartás, mind a mai napig utat mutat a katonáknak.

(honvedelem.hu)