A magyar katonák hatalmas munkát végeztek azért, hogy elmondhassuk, hazánk ma a világ egyik legbiztonságosabb országa - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar légierő létrejöttének 100. évfordulója alkalmából rendezett állománygyűlésen, augusztus 11-én, szombaton, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében megrendezett ünnepségen Németh Szilárd úgy fogalmazott: a honvédelem nemzeti ügy, aminek a 21. században a legfontosabb eleme légterünk megvédése és Pápa ennek egyik biztosítéka.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Az államtitkár felidézte a magyar katonai repülés megalakulásának kezdeteit, annak legjelentősebb képviselőit, akik „nemcsak bátorságukról és hazaszeretetükről tettek tanúbizonyságot, hanem úttörői voltak annak az útnak és egyben hatalmas lépésnek, amelynek köszönhetően Magyarország embert küldetett a világűrbe.” A pápai katonák mindig is jelentős szerepet játszottak a Magyar Honvédség történetében, hiszen 1868 óta vannak jelen a város életében, valamint arra is büszkék lehetnek, hogy a magyar ejtőernyős fegyvernem is itt született – jelentette ki államtitkár, hozzátéve: egy új, virágzásnak induló korszak köszöntött az MH Pápa Bázisrepülőtérre, miután 2008-ban – az egyetértési szerződés és a bázisegyezmény előírásainak megfelelően – ide települt a Nehéz Légiszállító Ezred és a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség. Mára már elmondható, hogy a pápai katonai repülőtér a Magyar Honvédségen belül az egyik olyan pont, ahol a legkorszerűbb, legmodernebb munkafeltételek állnak rendelkezésre. Németh Szilárd ezt követően köszönetet mondott a magyar katonák itthoni és nemzetközi helytállásáért.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

„Büszkék vagyunk katonáink munkájára és helytállására, hiszen általuk Magyarország a NATO-ban megbecsült tagként, szilárd és megbízható szövetségesként van jelen” – mondta, hozzátéve: a Magyar Honvédség jelenlétével minden magyar állampolgár jövőjét biztosítja, azonban ennek biztosításához fejlesztésekre és modernizációra van szükség. Ezt a célt szolgálja a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amelynek nyomán egy olyan erős hadsereg, egy olyan Magyar Honvédség áll majd Magyarország rendelkezésére, amely mind személyi állományát, mind haditechnikai eszközeit, egyéb felszereléseit, megbecsültségét tekintve valóban a térség egyik meghatározó haderejévé válhat.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Az ünnepi beszédet követően az államtitkár és a hazai légierős alakulatok parancsnokai szakmai elismeréseket adtak át, majd a program statikus és dinamikus programokkal folytatódott. A Magyar Honvédségnél rendszeresített különböző repülőeszközök dinamikus bemutatója mellett az érdeklődők megismerkedhettek a különböző katonai alakulatok járműveivel, felszereléseivel, valamint bepillantást nyerhetnek a pápai katonai repülőtér mindennapjaiba.

(honvedelem.hu)