A V4 védelmi együttműködés magyar prioritások mentén történő elmélyítéséről tanácskoztak a Visegrádi Négyek védelempolitikai igazgatói július 19-én, szerdán, Budapesten.

A honvédelmi tárca által a magyar V4 elnökség szakpolitikai nyitányaként szervezett védelempolitikai igazgatói találkozó célja az elnökségünk védelmi prioritásainak áttekintése, valamint az együttműködés elmélyítésére e területeken kínálkozó lehetőségek megvitatása volt.

A magyar delegációt Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára vezette. A helyettes államtitkár tájékoztatta partnereit a július 1-jén megkezdett magyar elnökség védelempolitikai prioritásairól. A NATO és az EU napirendjén szereplő stratégiai kérdésekkel – úgymint a Szövetség terrorizmussal, illetve általában a déli kihívásokkal, köztük a tömeges migrációt kiváltó okokkal szembeni hatásosabb fellépésével vagy az EU katonai válságkezelő képességeinek megerősítésével – kapcsolatos álláspontjaink egyeztetése és a közép-európai szempontok hatékony becsatornázása egyike legfontosabb céljainknak, így a tanácskozás napirendjén olyan kérdések szerepeltek, mint például az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalícióban vagy a NATO iraki szerepvállalásának keretében való együttműködés lehetőségei.

Az eszmecsere másik fontos témája a közös európai biztonság- és védelempolitika megerősítésére indult kezdeményezések – úgymint az Európai Védelmi Alap – közös kiaknázásának lehetőségei voltak.

A tanácskozás másnapján - július 20-án, csütörtökön - a delegációk az idei év úgynevezett „nagy láthatóságú” V4 hadgyakorlatán, a Brave Warrior 2017 gyakorlat kiemelt látogatói napján vesznek részt az MH Bakony Harckiképző Központban.

(honvedelem.hu)