Nem lenne ma Magyar Honvédség azok nélkül a katonák nélkül, akik azért küzdöttek, hogy ez a haza száz évvel később is a mi hazánk legyen - jelentette ki dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára az első világháborúban hősi halált halt katonák felújított hadisírjainak és emlékművének átadó ünnepségén, december 13-án, szerdán, Hajdúnánáson.

A városi temetőben tartott megemlékezésen dr. Földváry Gábor úgy fogalmazott: miközben imádkozunk az elesettekért, meghallhatjuk azt az üzenetet, azt a gondolatot, amelyet száz év távlatából üzennek nekünk miszerint „ha ők meghaltak, mi éljünk ezért a hazáért”.

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

A helyettes államtitkár hozzátette: amikor meghajtjuk a fejünket a hősi halottak előtt, akkor meghajtjuk azok előtt is, akik hiába várták őket haza, az édesanyák, a feleségek és gyermekek előtt is. Nekünk, késői utódoknak az a feladatunk, hogy méltóvá váljunk az áldozatukra, megtartsuk az emléküket, építsük a hazát, amelyet ők védtek és felelősséget vállaljunk azokért, akikért életüket áldozták.

Dr. Földváry Gábor megköszönte a helyi közösségnek az érdeklődést és az együttműködést. „Kevés az anyagi áldozat, az anyagi forrás, ha nincs helyi szándék, akarat és eltökéltség. Köszönjük a Honvédelmi Minisztérium nevében, hogy meghallották a felhívást és felhasználták azt a forrást, amelyet a kormány az emlékezésre, az elhunytak emlékének ápolására fordított” – fogalmazott a helyettes az államtitkár.

A rendezvényen beszédet mondott még Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, valamint dr. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője is. A sírok és az emlékmű megáldását követően a résztvevők egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a hősi parcella sírjaira, majd Jásdi Balázs vezetésével a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának tagjai, a szervezet által használt első világháborús ágyú lövéseivel tisztelegtek a hősi halált halt katonák emléke előtt.

(Honvédelmi Minisztérium)