Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Sir Stuart Peach vezérezredest, brit vezérkar főnököt és delegációját július 13-án, csütörtökön, Budapesten. A brit vezérkar főnök dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására érkezett hazánkba.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a találkozón elmondta, hogy Magyarország és az Egyesült Királyság közötti védelmi együttműködés és a két haderő közötti hagyományosan jó kapcsolatok az elmúlt években jelentősen erősödtek. Egyre nagyobb és közös tevékenységekben, gyakorlatokon vesznek részt a két ország katonái, így egyre több lehetőség nyílik a tapasztalatok átadására.

A honvédelmi miniszter hozzátette, a brit és a magyar katonák jelenleg a 8 NATO-tagország részvételével Magyarországon zajló Brave Warrior 2017 elnevezésű gyakorlaton vesznek részt, amely kiváló lehetőség a szövetséges katonai erők együttműködésének továbbfejlesztésére.

Kép letöltése

Sir Stuart Peach vezérezredes üdvözölte a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Program elindítását és a Magyar Honvédség fejlesztésére irányuló elképzeléseket. A brit vezérkar főnök a találkozón elmondta, hogy szeretnék szélesíteni a katonai együttműködés spektrumát, melynek első lépéseként felajánlotta a különleges erők közötti együttműködés lehetőségét, illetve a brit tartalékos rendszerben és kadétképzésben szerzett tapasztalataik átadását.

Dr. Simicskó István a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a NATO szerepe az új biztonságpolitikai kihívások miatt jelentősen növekedett és az új helyzetben továbbra is fontosnak tartjuk és kiemelten kezeljük, illetve támogatjuk az Egyesült Királyság szerepét az európai biztonság és védelem szavatolásában.

Kép letöltése

A brit vezérkar főnök továbbá tájékoztatta a magyar felet, hogy pályázik a NATO Katonai Bizottság elnöki posztjára, melyet jelenleg a cseh Petr Pavel vezérezredes tölt be 2018-ig.

(Honvédelmi Minisztérium)