Biztonságpolitikai kérdésekről, a V4-ekről, az illegális migrációról, valamint Szlovákia és Magyarország katonai kapcsolatáról is egyeztetett a két ország védelmi minisztere május 4-én, csütörtökön Budapesten.

Peter Gajdos dr. Simicskó István honvédelmi miniszter meghívására érkezett Budapestre. A találkozó után dr. Simicskó István az MTI-nek kiemelte: történelmi csúcson vannak a magyar-szlovák kapcsolatok, és a katonai együttműködés is kimagasló.

A tanácskozáson közös gyakorlatokról és kiképzésről döntöttek, és kifejezték elkötelezettségüket a V4-es együttműködés továbberősítésére. A szlovák védelmi miniszter úgy döntött, hogy a Budapesten működő NATO Egészségügyi Kiválósági Központ szlovák helyeit feltöltik - jelezte.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

Dr. Simicskó István kiemelte: látják, mik történnek Nyugat-Európában, szinte napi hírek vannak terrorcselekményekről. Megállapították, hogy Európa és a világ biztonsági helyzetét ugyanúgy ítélik meg, ugyanolyan veszélyeket látnak benne. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár - jegyezte meg. Egyetértettek a külső határok, a schengeni határok védelmének fontosságában és abban, hogy a válságövezetekben kell a konfliktusokat kezelni.

Dr. Simicskó István egyúttal megköszönte Szlovákiának a Magyarország déli határvédelmében nyújtott segítségét. A miniszter kitért arra is, hogy Brüsszelben és másutt is azt kell képviselni, hogy összefognak, együttműködnek, hasonló módon kezelik a biztonságot veszélyeztető helyzetek megoldását.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

Fontos, hogy ez a „közép-európai gondolkodásmód, világlátás” minél erősebb legyen az Európai Unión belül is. Ebben elkötelezettek vagyunk - szögezte le dr. Simicskó István.

A térségben, a régióban példaértékű együttműködést tudnak felmutatni Európa más régiói számára is - emelte ki a miniszter hozzátéve: ezért szándékuk, hogy továbberősítsék a V4-es együttműködést.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

Peter Gajdos az MTI-nek elmondta: sok fontos kérdést tárgyaltak meg magyar kollégájával a világ és Európa biztonsági helyzetéről, köztük a terrorizmusról, az illegális migrációról és az extremizmusról. Kifejtette: a terrorizmus is kiemelt téma volt a tanácskozáson.

A szlovák védelmi miniszter elismerően szólt a magyar szerepvállalásról a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelemben, hozzátéve: Szlovákia is tervezi, hogy például kiképzéssel segítse a nemzetközi koalíciót.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

A szlovák védelmi miniszter kiemelte: mindkét ország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak és a V4-es együttműködésnek is. „Transzatlanti és proeurópai irányultságunk teljesen egyértelmű” - fogalmazott Peter Gajdos. A kiváló együttműködés példájaként kiemelte a V4-es harccsoportot, amelyben közös kiképzésekben dolgoztak együtt a négy ország katonái.

A szlovák miniszter szólt a balti államokkal való együttműködés fontosságáról is. Azt mondta: szeretnének állandó részvétellel jelen lenni ezekben a tagállamokban, hogy biztosítsák „egy esetleges támadással szembeni” elrettentést, védjék a NATO keleti szárnyát.

(Honvédelmi Minisztérium, honvedelem.hu)