Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere a miniszterelnöki delegáció tagjaként és a külgazdasági- és külügyminiszter társaságában vett részt a NATO állam- és kormányfői találkozóján, május 25-én, csütörtökön, Brüsszelben.

A mai találkozó két fő téma köré csoportosult: egyrészről a NATO-n belüli tehermegosztás, másrészről a terrorizmus elleni harcban betöltött szövetségi szerep fokozásáról.

Jens Stoltenberg, NATO főtitkár a találkozó előtt elmondta, a brüsszeli csúcstalálkozó keretében a NATO megerősíti elkötelezettségét a közös biztonság mellett és kihangsúlyozza a transzatlanti katonai szövetség egységét.

A tagállamok közös érdeke, hogy a jelenlegi kihívások hatékony kezelése érdekében a transzatlanti kapcsolatok erősítésére van szükség, hiszen a biztonsági környezet egyre törékenyebbé válik, Európa pedig számos új kihívással néz szembe, melynek egyik eszköze lehet a NATO és EU közötti együttműködés elmélyítése. A tagállamok védelmi kiadásainak növelése az egész európai kontinens számára fontos, mely a kontinens biztonságába történő befektetés. Magyarország ez irányú vállalásának 2024-ig eleget kíván tenni.

A belga fővárosban tartott "mini csúcs" Donald Trump új amerikai elnök első hivatalos külföldi útjának, többnapos látogatássorozatának a része volt. A találkozó alkalmat biztosított az amerikai elnöknek a szövetséges országok vezetőivel való személyes kapcsolatfelvételre, valamint a NATO-ra vonatkozó főbb elképzeléseinek megosztására.

(Honvédelmi Minisztérium)